De nieuwe bibliotheek aan het Fluitpolderplein 12 in Leidschendam wordt een maatschappelijke en culturele huiskamer en ontmoetingspunt voor de buurt.

Dat is het uitgangspunt van het Voorlopig Ontwerp. Het college wil het pand ook meteen verduurzamen, volgens de uitgangspunten die dit voorjaar door de gemeenteraad zijn vastgesteld.  
 
Honderden inwoners hebben via vragenlijsten, (groeps)gesprekken en tekenwedstrijden meegedacht over waar de bibliotheekvoorzieningen in Leidschendam, Stompwijk en Voorburg aan moeten voldoen. In Leidschendam krijgt dit vorm in een nieuwe bibliotheek aan het Fluitpolderplein 12.
Wethouder Marcel Belt: “Inwoners hebben naast de meer klassieke bibliotheekfunctie behoefte aan ruimte voor ontmoeting en debat, en aan ontdekken en leren van elkaar. Van een filmvertoning tot een kookworkshop, van een techniekles tot hulp bij het invullen van je belastingaangifte, het kan straks allemaal. De huidige bibliotheek aan het Fluitpolderplein 5 in Leidschendam biedt niet de ruimte om invulling te geven aan de wensen van de verschillende doelgroepen. Op het Fluitpolderplein 12 lukt dat wel. Bovendien hebben inwoners aangegeven dat ze deze locatie prettiger vinden.”  
 
In de bibliotheek aan het Fluitpolderplein 12 komt onder andere een horecavoorziening met een aantal zitjes. Voor de jeugd komt er een ruimte die uitdaagt om te lezen en een knus hoekje om voor te lezen. Jongeren kunnen in het e-lab van alles uitproberen, ontdekken en leren. Er komen ook verschillende werk-/studieplekken die gereserveerd kunnen en een verhoging voor presentaties en optredens. En vergaderzalen die gebruikt kunnen worden voor workshops, cursussen en groepsactiviteiten van de bibliotheek en andere organisaties, of voor spreekuren van maatschappelijke organisaties. En natuurlijk is er voldoende ruimte voor boeken voor jong en oud. Het voorlopig ontwerp is te bekijken op www,lv.nl/bibliotheek. 
 
Plan past binnen door raad beschikbaar gestelde budget 
In 2021 reserveerde de gemeenteraad budget voor de verbouwing en inrichting van de nieuwe bibliotheek. In de afgelopen jaren is het budget aangepast aan het prijspeil van nu (geïndexeerd). De verbouwing en de inrichting zoals die in de oorspronkelijk opdracht zijn beschreven, passen binnen dit budget. Inclusief aanpassingen om de toegankelijkheid van de nieuwe bibliotheek te verbeteren.  
 
Direct duurzaam en van het gas los 
Het college wil het gebouw meteen verduurzamen, volgens de uitgangspunten die dit voorjaar zijn vastgelegd in het Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid 2023-2026. Wethouder Belt: “Het pand staat in de Amstelwijk, de wijk die door de gemeente in het kader van de Transitievisie Warmte is aangewezen als eerste wijk om in de komende 10 jaar over te schakelen op duurzame energie. Daarvoor moet het pand klaar worden gemaakt voor lage temperatuur verwarming. De verbouwing is het logische moment om dit te doen.”  
 
Er worden isolerende voorzetwanden geplaatst, het dak wordt geïsoleerd, de ramen en kozijnen worden vervangen, er komt een warmtepomp met lage temperatuur vloerverwarming en zonnepanelen en een warmte terugwin installatie. Daarnaast wordt het pand geschikt gemaakt voor het warmtenet (warmtenet-ready). Daarom vraagt het college hiervoor aanvullend budget aan de gemeenteraad.    
 
Zicht op het Fluitpolderplein 
De nieuwe bibliotheek krijgt een buitenwand van glas, waardoor er meer zicht is op het plein. Ook is de bibliotheek straks langer open en worden er meer activiteiten georganiseerd, waardoor er meer bedrijvigheid is op het plein. Daarnaast worden er enkele hangplekken weggenomen. 
 
Het Fluitpolderplein is nu een ‘doorgangsgebied’, geen plek waar mensen graag langer willen blijven. Daarom wil het college in een later stadium kijken naar de inrichting van het plein en onderzoeken of er een plek van gemaakt kan worden waar mensen straks graag komen én blijven. 
 
Naastgelegen pand Fluitpolderplein 10 
Het pand naast de nieuwe bibliotheek, Fluitpolderplein 10, staat sinds afgelopen zomer leeg. Het college wil dit pand tegelijk met de verbouwing van het bibliotheekpand renoveren en geschikt maken voor een nieuwe huurder of koper. Het is goedkoper om dit meteen mee te pakken, dan wanneer dit pand later nog een keer moet worden opgeknapt. Het pand zou daarna verhuurd kunnen worden aan andere maatschappelijke organisaties. De nabijheid van de bibliotheek is daarbij gunstig.
 
Vervolgstappen 
Een klankbordgroep, die bestaat uit inwoners en medewerkers van maatschappelijke organisaties, heeft meegekeken of de wensen van inwoners voldoende in het ontwerp zijn verwerkt. Ook andere betrokkenen, zoals medewerkers van de bibliotheek en maatschappelijke organisaties, hebben op het voorlopig ontwerp gereageerd en aandachtspunten meegegeven voor de laatste ontwerpfase: het definitief ontwerp. Stichting Ongehinderd toetst het ontwerp op toegankelijkheid en kan verbeterpunten aangeven die ook in het definitief ontwerp worden meegenomen.
 
Naar verwachting besluit de gemeenteraad begin volgend jaar over de vraag om budget voor verduurzaming en de verbouwing van Fluitpolderplein 10. Als alles volgens planning verloopt, start de verbouwing van de nieuwe bibliotheek in het 2e kwartaal van 2024 en kan deze begin 2025 open.


Door: Peter van der Aar.
Bron en plaatje: persbericht gemeente Leidschendam-Voorburg.