Help mee zaailingen redden in gemeente Leidschendam-Voorburg met wethouders Belt en Van Eekelen.

Op woensdag 28 februari redt Meer Bomen Nu jonge opkomende boompjes van het braakliggende terrein Klein Plaspoelpolder in Voorburg. Wethouders Marcel Belt en Astrid van Eekelen zullen samen het eerste boompje uitscheppen. Meer Bomen Nu is een landelijke actie om overdadige jonge bomen, zaailingen, te redden van plekken waar ze niet groot kunnen worden. Bomen die anders verloren zouden gaan, krijgen vervolgens een nieuwe plek waar ze kunnen uitgroeien tot volwassen boom. Circulair, simpel en goed voor klimaat en biodiversiteit.

Meer Bomen Nu, de gemeente Leidschendam-Voorburg en Project Klein Plaspoelpolder bundelen hun krachten om zaailingen te redden, en doen een beroep op iedereen om mee te helpen. Aan het einde van de reddingsactie zullen de boompjes gratis worden uitgedeeld aan de inwoners van Leidschendam-Voorburg. Aanmelding is hiervoor vereist.

"Deze actie van Meer Bomen Nu draagt bij aan het verder vergroenen van onze gemeente. Inwoners kunnen zaailingen van de bouwlocatie Klein Plaspoelpolder oogsten en een nieuw plekje geven in hun tuin waar ze uit kunnen groeien tot volwassen bomen. Dat is goed voor de biodiversiteit, klimaatadaptatie en ziet er fraai uit. Wij dragen deze actie dus een warm hart toe!' - aldus wethouders Belt en Van Eekelen

Wat: Oogstdag en Uitdeeldag Meer Bomen Nu
Waar: Nieuwe Havenstraat, Leidschendam-Voorburg
Wanneer: 28-02-2024, Oogsten van 10:00 tot 13:00 uur. Uitdelen van 13:00 tot 14:00 uur.
Aanmelden: https://bomenplanner.meerbomen.nu/events/2297

Oogsten op het braakliggend terrein van Project Klein Plaspoelpolder
Klein Plaspoelpolder, momenteel een braakliggend terrein, staat gepland als toekomstige locatie voor een groene woonwijk. Echter, op dit moment ontkiemen er talloze jonge bomen en struiken, zaailingen genaamd, die hier geen blijvende plek zullen vinden. Meer Bomen Nu schept deze zaailingen uit om elders een tweede kans te bieden, zodat ze kunnen uitgroeien tot volwassen exemplaren.

Meer Bomen Nu
Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, ontwikkeld door Stichting MEERGroen en op de kaart gezet met hulp van de boeren van de Caring Farmers. Sinds 2020 hebben ze al meer dan anderhalf miljoen bomen en struiken gratis verspreid. Elke boom produceert jaarlijks honderden zaailingen, waarvan de meeste het niet overleven omdat ze bijvoorbeeld te dicht bij paden staan of te weinig licht krijgen. Met behulp van vrijwilligers worden deze zaailingen zorgvuldig verplaatst om ze elders een tweede kans te geven. Deze verplantmethode is kosteneffectief, logisch en bespaart veel kostbare tijd bij het afremmen van klimaatverandering en het herstellen van de biodiversiteit. Bovendien groeien zaailingen overal, als je maar anders naar de natuur leert kijken!


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht Urgenda.
Foto: John van Loon.