Wethouder Keus in Goedemorgen Nederland
De verkeersdrukte rond de Sijtwendetunnel aan de N14 en de onderhoudsopgave van Rijkswaterstaat was dinsdagochtend even landelijk nieuws.

Rijkswaterstaat timmert de komende jaren flink aan de weg om alle tunnels, autobanen en bruggen in goede conditie te krijgen. Hierdoor ontstaan meer wegafsluitingen en (zoals we in Leidschendam-Voorburg al zien) ook meer files. Wethouder Jeffrey Keus werd dinsdagochtend live in het programma Goedemorgen Nederland van WNL bevraagd over wat die onderhoudsopgave van Rijkswaterstaat betekent voor weggebruikers en gemeenten, zoals in Leidschendam-Voorburg. 

Petitie zorgt voor maatregelen tegen verkeersoverlast
Rijkswaterstaat voert momenteel onderhoudswerkzaamheden uit in de Vliettunnel. De tunnel is hierdoor zes weken lang afgesloten. Dat zorgt voor extra verkeersoverlast aan de andere kant van de Vliet. Buurtbewoners hebben hiervoor vorige week een petitie aangeboden. Wethouder Keus: ‘Nu zagen wij zelf ook wel dat er wat knelpunten waren, dus hebben we verkeersregelaars ingezet. Het gaat nu een stuk beter daar. Je ziet natuurlijk dat in die eerste week mensen nog moeten wennen aan de werkzaamheden en omleidingen, dus die proberen toch de kortste route te pakken. De wegen zijn daar niet voor gebouwd, dus daar ontstonden wel wat knelpunten’. 

Inzetten op mobiliteitstransitie 
Het knooppunt bij de N14 staat in de top 10 als een van de drukste wegen. Daarnaast gaat Rijkswaterstaat de tijd op meerdere plekken groot onderhoud uitvoeren. Hoe gaan gemeentes daarmee om? Wethouder Keus: ‘je ziet natuurlijk dat in deze regio het echt steeds drukker gaat worden, dus het zal ook qua verkeer drukker gaan worden en echt gaan knellen. De  minister heeft ervoor gekozen om nu niet te investeren in nieuwe infrastructuur, dus we zullen daar wat mee moeten als overheden’. In Leidschendam-Voorburg wil de wethouder inzetten op de mobiliteitstransitie en inwoners aanmoedigen om ook het OV en de fiets te pakken. Mensen die keuzes zien, dat dat ook vaker een stuk sneller zou zijn om naar je werk te gaan bijvoorbeeld. 

Het interview met wethouder Keus bij WNL is hier terug te zien bij de NPO.

Lees ook: Verkeerschaos en onrust door sluipverkeer na afsluiting tunnels; gemeente grijpt in

Door: Karin van der Spek
Foto: @JeffreyKeus via X