De fractie van GBLV/Gemeentebelangen heeft duidelijke uitgangspunten meegegeven voor locaties voor tijdelijk opvang van asielzoekers.

De gemeente Leidschendam-Voorburg moet door de spreidingswet tijdelijk 448 asielzoekers opvangen. De spreidingswet is recent door een ommezwaai van de VVD aangenomen.

Walter Rosbenders, fractievoorzitter: “De spreidingswet geeft maar weer aan dat de landelijke politiek problemen die ze zelf niet kan oplossen het liefst doorschuift naar de gemeenten, zonder dat deze daarvoor de middelen krijgen. Wij als gemeente moeten nu aan de slag om de wet uit te voeren, of we willen of niet.” Als lokale partij maakt GBLV zich zorgen over waar en hoe de opvang geregeld moet gaan worden.

Marien van Wijk, raadslid: “In een gemeente waar een woningtekort is en jongeren uit de gemeente bijna niet aan een huis kunnen komen mag de tijdelijke opvang van asielzoekers niet leiden tot vertraging van woningbouwprojecten in onze gemeente. “ GBLV wil dat de gemeente zo snel mogelijk aan de slag gaat met het maken van plannen en ook kijkt naar regionale oplossingen. Walter Rosbenders: “Het is belangrijk dat er tijdig een goed plan komt, we kunnen niet onder de wet uit en moeten voorkomen dat het ministerie van VVD minister Yesilgöz ook nog gaat bepalen waar de opvang moet plaatsvinden. Dat is niet goed voor onze inwoners.”

Tevens verwacht GBLV van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) de benodigde begeleiding bij de opvang. Indien een locatie gevonden is moet de gemeente, net zoals bij de opvanglocatie Overgoo, een goed communicatietraject starten. Hier hechten wij als GBLV/Gemeentebelangen veel waarde aan. Ook zal er veel aandacht moeten zijn voor veiligheid, zorg en onderwijs.