Sinds dinsdag 16 januari heeft de gemeente Leidschendam-Voorburg drie nieuwe veegwagens: twee grote en een kleinere.

Een feestelijk momentje, want de oude wagens hebben hun beste tijd gehad. De medewerkers van de buitendienst keken al een tijdje reikhalzend uit naar de vervanging van de oude wagens.

De twee grotere veegwagens worden ingezet om de wegen schoon te houden. De kleinere is door zijn geringere gewicht en afmetingen erg geschikt in winkelgebieden en op fietspaden. De nieuwe veegwagens rijden alle drie op biodiesel.

De afgelopen jaren zijn veel gespecialiseerde machinale werkzaamheden bij derden ondergebracht, zoals het snoeien van bomen en het strooien van de wegen als het glad is, maar niet het machinale vegen. De gemeente hecht er veel waarde aan om dat in eigen beheer uit te voeren en te zorgen voor een schone leefomgeving.

Route van de veegwagens
De veegwagens gaan iedere dag op pad en vegen op plekken waar zij het hardst nodig zijn. Zij hebben geen vaststaande route meer, omdat dat niet effectief is gebleken. Toen zij dat nog wel hadden reed de veegwagen bijvoorbeeld op een vastgestelde dag door een schone straat, maar kwam er lange tijd niet als er veel vuil lag. De voorlieden van de wijkteams controleren nu zelf in welke straten het nodig is om te vegen. Dit doen zij aan de hand van een bepaalde beeldkwaliteit die de gemeente heeft vastgesteld. Blijft het ergens schoon, dan kan het zijn dat de veegwagen langere tijd niet komt. Maar het gebeurt ook dat zij sommige straten 2 keer binnen korte tijd vegen.

De controle van een straat op beeldkwaliteit blijft natuurlijk altijd een momentopname. Bent u van mening dat de veegwagen ergens vaker moet vegen? Laat het de gemeente dan weten via het online meldformulier: https://www.lv.nl/meldformulier



Door: Peter van der Aar.
Bron: website gemeente (lv.nl).
Op de foto: In het bijzijn van de vaste veegmedewerkers overhandigt leverancier Co van der Steen van Aebi-Schmidt symbolisch de sleutels van de nieuwe veegwagens aan wethouder Marcel Belt (Openbare ruimte).

Video: gemeente Leidschendam-Voorburg.