Login

Home

Nieuws

Radio

Televisie

Historische rubriek
De Dames en Heren kapsalon van Tielemans

De kapsalon van Tielemans heeft 63 jaar bestaan.
We zijn terug naar 1922, als de heer Hendrikus Theodorus Tielemans als 23 jarige de kapsalon van de gebroeders Van Riel aan de Sluiskant 20 overneemt.

Deze broers van Riel, verkopen, volgens een advertentie uit het adresboek van 1918, sigaren, sigaretten en tabak. Éen van de broers Simon Johannes Willibrordus van Riel, (barbier van beroep) laat het woonhuis aan de Sluiskant in 1907 nog ‘vernieuwen’


2018 06 02 foto 1 bouwtekening pand Sluiskant 20 vermoedelijk datum 1907
Bouwtekening van het pand van Van Riel aan de Sluiskant 20 uit het jaar 1907
Bron: bouwarchief gemeente Veur


Deze Hendrikus Theodorus huwt op 21 juni 1923 te Veur met Margaretha van Kampen. Haar ouders zijn Johannes Gerardus van Kampen en Catharina Johanna Henneveld. Margaretha is dus de zus van Hubertus van Kampen (de oprichter van de Toolschop aan de Damlaan)

Binnen vrij korte tijd, kon de heer Tielemans een pand betrekken aan de Damlaan 51.
Dit pand was eigendom van de familie Starrenburg. De heer Tielemans kon beneden een opkamer huren die moest dienen als een herenkapsalon. In de oorspronkelijk bouwvergunning van 15 mei 1925 kunnen we lezen dat de heer H. Th. Tielemans het aldaar staande woonhuis wenst te veranderen in een kap en scheersalon.

2018 06 02 foto 2 Tielemans Damlaan 51
Pand van de kapper Tielemans aan de Damlaan 51
Personen van links naar rechts: mevrouw Tielemans, tante Cato en de heer H. Tielemans
Bron: familiealbum familie Tielemans

Enkele prijzen uit kapsalon uit de jaren 20 zijn nog bewaard gebleven. Heren knippen kostte 20 cent, jongens betaalden 15 cent, normaal kostte scheren 7,5 cent en met extra bediening 10 cent. Zaterdags werd er niet geknipt, alleen geschoren!. Tot 1925 was de kapsalon van Tielemans aan de Damlaan 51 gevestigd.


2018 06 02 foto 3 Tielemans Damlaan 51
Interieur van de Heren kapper Tielemans aan de Damlaan 51
Personen van links naar rechts: Wim van Beek, eigenaar H. Tielemans en Theo Martins
Bron: fotocollectie familie Tielemans

Daarna verhuisde de zaak naar de overkant op nummer 58 waar voorheen begrafenisondernemer van der Togt was gevestigd. De Herenkapsalon kon in dit ruime pand worden uitgebreid, er werd spoedig een start gemaakt met de verbouwing. Na de opening van het pand in 1925 zien we twee nieuwe medewerkers Johannes (Jo) Murk en de heer Simons Op een gegeven moment gingen de zaken zo goed dat vader besloot om in de toen aanwezige serre een dameskapsalon onder te brengen.

2018 06 02 foto 4 Tielemans Damlaan 58
De dameskapsalon van Tielemans aan de Damlaan 58
vier dochters uit het gezin Tielemans staan in de zaak

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkt ook de zoon Johannes Gerardus als 19 jarige leeftijd mee in de zaak. Bij de razzia’s hield de familie zich schuil in een ruimte onder de vloer van de herenkapsalon.
In de oorlog waren er veel klanten die te kampen hadden met hoofdluis. De normale gevallen van hoofdluis konden bestreden worden met een speciaal middel het zogenaamde Bijloos. Vanwege de stank die het middel verspreide was deze behandeling zowel voor de klant als voor de kapper geen plezierige ervaring.
De klantenkring van Tielemans groeide gestaag, en zo begon in 1957 de toen 33e jarige zoon Johannes Gerardus (onder toezicht van zijn vader Hendrikus Theodorus) als zelfstandig kapper een herenkapsalon in de huiskamer van het pand aan de Damlaan. Zijn vader ging zich bezig houden met de damesafdeling. In de herenkapsalon werden ook sigaren, sigaretten en tabak verkocht.
Kapper Tielemans nam ook deel aan concoursen en wedstrijden en werd rond 1960 bekroond als 2e kapper van Nederland.

2018 06 02 foto 5 Uitgave Damplein winkeliers 25 april 1960 blad 3 4
Advertentie Uitgave Damplein kapper H. Th. Tielemans april 1960

Tielemans kon als kapper steunen op een vaste klantenkring burgemeesters, notarissen, pastors, dominees , schoolhoofden kwamen regelmatig in de winkel.
Op zaterdag 28 december 1985, half vijf ’s middags kwam er na vierenzestig jaar een eind aan het bestaan van kapsalon Tielemans. Omdat er geen opvolger was werd de zaak verkocht aan de kapper Fred Meershoek. In het pand aan de Damlaan 58 is al 93 jaar een kapperszaak gevestigd. Fred Hoen zit hier al weer vele jaren.
Wilt u meer weten over de geschiedenis van de dames en herenkapper Tielemans, luistert u dan komende zaterdag 2 juni rond de klok van 11.00 uur naar het programma Weekend Kompas bij radio Midvliet.
Algemene correspondentie Midvliet
 Postbus 1042
 2260 BA Leidschendam

 Studioadres
 Damlaan 35a
 2265 AL Leidschendam

 

Telefoon Studio:  070-3202266
 Redactie:               Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 E-mail Midvliet:     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 Website:                www.midvliet.nl
 
 
 Radio
 Ether 107.2 en 107.9 FM
 Analoog via Ziggo: 92.9 FM
 Digitaal via Ziggo:916
 Of via de livestream

 Televisie
 Digitaal via Ziggo: kanaal 41
 Of via de livestream  

 

 

 Adverteren   
 Vacatures