Op zondag 22 januari om 13:15 uur komt Wilbur Zitman naar de studio van Midvliet. Wilbur komt zijn laatste twee singles laten horen. De allerlaatste is het nummer dat hij opnam met Sous de rapper (verschijningsdatum: 18 januari). Daarvoor kwam ‘Stap voor stap’ uit.

Het was een tijdje stil rond Wilbur Zitman maar dat betekent niet dat de zanger stil zat. “We hebben hard gewerkt aan een nieuw repertoire en ja, dat kostte wat tijd”, vertelt hij.
‘Stap voor stap’ gaat over een relatie met je partner. “Of dat nou een hij of een zij is, dat maakt niet uit”, zegt Wilbur die in het dagelijks leven ondernemer is. “Wij hebben in het nummer voor een zij gekozen omdat dat universeel is. Ik wilde vooral uit laten komen dat relaties best moeilijk kunnen zijn maar als je je best doet, kun je er misschien sterker uitkomen. Ik ben nu 24 jaar samen met mijnpartner en het is echt niet altijd rozengeur en maneschijn maar stap voor stap komen we dichter bij elkaar en is er meer begrip.”

Het nummer is geschreven door Peter La Haye waar Wilbur al vaker mee samen heeft gewerkt. “Al pratend kwamen we op de verbroken relaties om ons heen. Of dat nou door een scheiding komt of door het overlijden van een van de partners. Dan realiseer je je pas dat je je maatje kwijt bent, je beste vriend en hoe moeilijk dat is. Ik wil mensen ervan bewust maken dat dat maatje, ook als het allemaal even niet zo leuk is, toch wel fijn is.”

‘Stap voor stap’ is een Nederlandstalig uptempo nummer. Heeft Wilbur hier zijn genre in gevonden? “Oh nee, zeker niet”, zegt de zanger met de warme stem. ”Daar wil ik me ook niet op vastleggen. Er is nog zoveel leuks te ontdekken, dat zul je wel merken aan mijn volgende nummer dat binnenkort uitkomt. Dat is echt heel anders.”

De bijbehorende clip is opgenomen bij Lemmy’s en op het terras van ‘Woods’ in Leiden. “Redelijk traditioneel”, lacht Wilbur. “Een jong stel praat aan de bar en leert elkaar kennen. Je volgt ze als het ware in het proces en daartussen sta ik te zingen.”

Ook zal de net verschenen single van Wilbur Zitman, samen met rapper SoesieO, te horen zijn in Kakafonie.

Bijzondere samenwerking rapper SoessieO en zanger Wilbur Zitman
Zet twee muzikale tegenpolen bij elkaar en regelmatig komt daar een prachtig resultaat uit. En dat geldt zeker voor rapper SoessieO en Nederlandstalig zanger Wilbur Zitman. Op 18 januari werd hun nummer ‘Nooit Meer!’ gereleased op alle streamingsdiensten en YouTube. De videoclip is te zien op de kanaal van @soessieo. De clip is op zijn minst ontroerend en een absolute aanrader om naar te kijken.

De twee mannen zijn muzikaal gezien weliswaar elkaars tegenpolen, in het dagelijks leven hebben ze veel gemeen. Dat blijkt ook uit het nummer ‘Nooit Meer!’ dat vooral gaat over anders zijn en daarmee gepest worden. ‘We ontmoetten elkaar onlangs in Amsterdam en het klikte eigenlijk gelijk’, zegt Wilbur. ‘SoessieO had dit nummer al liggen en de tekst hebben we samen geschreven. Het is voor hem autobiografisch maar de tekst had zo ook maar over mij kunnen gaan. Wij zijn allebei gepest vanwege onze afkomst. Ik ben half Indisch en SoessieO is Marrokkaans en moslim, en dan zijn we ook nog eens allebei homo. Anders dus en dan pas je niet in het stramien, dus ben je een doelwit.’
Rapper/zanger/singer-songwriter (ach, noem mij maar gewoon artiest) SoessieO schreef de tekst deels op de muziek van Ramses Shaffy’s ‘Laat me’. ‘Wat in feite ook een oproep is aan anderen om jou te accepteren zoals je bent’, zegt hij. ‘In onze clip zie je een jongetje dat letterlijk door zijn leeftijdsgenootjes wordt weggeduwd en later huilend onder zijn dekbed ligt. Dat jongetje ben ik. Maar je ziet ook een ongelukkige jongen die gedurende de clip transformeert in een prachtige zelfverzekerde drag. Het gaat ons juist om die verandering. Blijf niet dat gepeste kind maar reken af met je pesters door jezelf te accepteren en je eigen weg te vinden want zoals jij bent is het goed voor jou! Ben je daarvan overtuigd dan hebben de pesters nooit meer invloed op jou.’

‘Vergis je niet, pesten gebeurt echt niet alleen op school’, vult Wilbur aan. ‘Ook volwassenen worden gepest, tot op hoge leeftijd. Soms gaat het over je achtergrond, je geaardheid, of je rode haar, je bril of pas je gewoon niet in het groepje. Al die mensen willen we met dit nummer een hart onder de riem steken: je komt er beter uit, het kan even duren maar jij komt er wel!’

De combinatie van rappen en levenslied werkt fantastisch in ‘Nooit Meer!’. Eén keer afluisteren is echt niet genoeg, elke keer ontdek je weer wat nieuws. Muziek en tekst blijven je triggeren en juist de afwisseling tussen rap en cooning zal een breed publiek aanspreken. Niet alleen binnen de LHBTIQ+ gemeenschap maar iedereen die met pesten te maken heeft (gehad). De beiden mannen zijn in ieder geval lyrisch over het resultaat. ‘Het is meer dan we hadden verwacht en we zijn er trots op!’

Wilbur timmert al een paar jaar aan de weg en heeft in die tijd allerlei genres uitgeprobeerd, van carnavalskrakers met De Zingende Schilder, tot rap, rock en roll en de ‘Elvis-sound’ als Jack Speck. Inmiddels heeft hij bewust gekozen voor het Nederlandstalige levenslied met nummers als ‘Echte Vrienden’, ‘Stap voor stap’ en ‘Het is goed zo’. Meer over Wilbur op www.jackspeck.nl/artiest-wilbur.
SoessieO is het alter ego van Hassan Ouhssayen. Op 14-jarige leeftijd maakte hij kennis met Hiphop/Urban muziek. Zijn teksten gaan voornamelijk over liefde, of over het leven. Met zijn muziek probeert hij de jeugd wakker te schudden om niet op straat rond te hangen en hun leven te verpesten. Zelf deed hij dat wel maar muziek redde zijn leven en hij greep zijn kansen. Hij werkt samen met diverse producers en (opkomende) artiesten.

Meer over SoessieO op Instagram, tiktok @soessieoofficial, en op youtube en spotify @soessieo
De titel verwijst overigens niet naar de samenwerking van de twee want er zijn al plannen voor een nieuw nummer.


Wilbur Zitman Soessieo Nooit meer

Wilbur Zitman in Kakafonie archieffoto
                                          Wilbur Zitman te gast in Kakafonie  (archieffoto)