Op zondag 24 juli om 13:15 uur komt de Friese rapper Noordeligt naar de studio van Midvliet om de nieuwe single ‘Mijn dorp’ in Kakafonie te laten horen.

Adriaan Bakker is een 24-jarige rapper/songwriter uit het toeristische Friese dorp Makkum. Adriaan heeft naast rappen meerdere talenten. Zo bakt hij naar eigen zeggen de beste kibbeling van Makkum bij Hoek’s Vis & Snacks aan het altijd zonnige Makkumer strand. Ben je opzoek naar Adriaan dan is dit de beste plaats om te beginnen met zoeken.

Vind je hem hier niet, dan is zijn thuisstudio de tweede plek die je zou moeten checken. Thuis woont hij samen met zijn ouders en twee oudere broers. Zij wisten al vroeg dat hij muzikaal aangelegd was. Zo heeft hij op 13-jarige leeftijd gitaarles opgepakt en speelde hij op zijn 15e in de coverband ‘Defect’ als gitarist. Toen hij 17 jaar was, is hij gestopt met muziek, omdat hij geen voldoening haalde uit het spelen van covers. Maar zijn passie voor muziek bleef.

Noordeligt is ontstaan toen Adriaan in 2018 de draad weer oppakte en de studio inging met jeugdvriend Huub Bosch “Bosch Beats”. Huub heeft al 18 jaar ervaring met het maken van beats en dit bleek, samen met de teksten van Adriaan, een gouden combinatie. De eerste liedjes die zij samen maakten kregen meteen veel positieve respons van familie, vrienden en kennissen. Dit dreef Noordeligt verder om door te gaan met het ontdekken en ontwikkelen van een pure eigen sound.

De tracks van Noordeligt zijn vaak catchy en vrolijk, maar dragen een diepere lading in de teksten. Daarnaast kan hij je ook zo maar verrassen met een liefdesliedje waar z'n gevoelige kant naar boven komt. Zijn inspiratie haalt hij dan ook uit de huidige maatschappij en de invloeden van liefde.

Noordeligt heeft een goed repertoire opgebouwd en is klaar om zijn talent te delen met het grote publiek. Zijn grootste droom is uiteindelijk op te treden op Lowlands, maar het belangrijkste vindt hij dat z'n muziek gehoord wordt en hij mensen kan inspireren van het leven te genieten. Jeugdvriend Anne Clerc zag zijn talent en heeft er zijn levensdoel van gemaakt om dit te bewerkstelligen. Met de oprichting van het full-service artiestenbureau ‘The Creagency’, helpt hij Noordeligt met alles wat er naast muziek maken komt kijken bij de weg naar professioneel artiest. Zo vindt Adriaan de ideale steun van zijn vrienden om zijn droom werkelijkheid te maken, terwijl hij zich enkel bezig hoeft te houden met datgene wat hij het liefst doet: nieuwe melodieën pingelen op zijn gitaar en het schrijven van inspirerende teksten.

“Voor het nummer ‘Mijn dorp’ heb ik mij laten inspireren door mijn eigen dorp. Als jongen, die altijd al in een dorp heeft gewoond, schep je daar ook een band mee en ik denk met mij vele dorpelingen. Het is niet zo dat ik nooit meer wegga, want wie weet wat het leven brengt. Maar mijn dorp (Makkum) zal altijd een speciaal plekje hebben. Het is geschreven vanuit het gevoel van thuiskomen. Het maakt niet uit waar ik kom of waar ik heen ga, mijn echte thuis is mijn dorp.
Toen Huub Bosch (“Bosch Beats”) met de beat voor dit project kwam, kreeg ik direct een warm gevoel. Zo ben ik gaan schrijven over iets wat mij een warm en goed gevoel geeft. Een veilige omgeving waar je alles en iedereen kent en altijd wel iets te doen is.
De teksten vlogen op papier en we wisten al snel dat we deze nog deze Lente moeten releasen! Dit bracht wel de plannen van de EP een beetje in de war. Maar de EP komt daarom in het najaar. Het is eerst tijd voor een vrolijk en gemoedelijk nummer!”

Noordeligt 1
Noordeligt 3