De 19-jarige Shariz Ahmad bowlde briljant en nam zes wickets (foto: Catch of the Day BV)
Na het wonderbaarlijke verlies op zaterdag in de kwartfinale van de Twenty20-competitie had VCC iets recht te zetten.

Op zondag stond namelijk de wedstrijd in de 50-over play-offs op het programma op de Diepput. Dat het lukte om revanche te nemen, was te danken aan Shariz Ahmad en Bas de Leede. Ahmad nam zes wickets, waardoor HCC slechts 123 runs maakte. Bas de Leede was vervolgens een van de weinige Voorburgse batsmen die niet faalden. Hij bleef met 53 runs ongeslagen.

HCC, dat eerst batte na gewonnen toss, kende een redelijke start. Bij een tussenstand van 28 runs kreeg Van Beek opener Staal echter gevangen achter het wicket. Gorlee volgde in de elfde over; hij sloeg een bal zo maar in de handen van Sybrand Engelbrecht.

HCC had Tim Pringle, de kwelgeest van VCC op zaterdag, slim op nummer vier gezet. Volgens geruchten had de left arm spinner de overwinning van zaterdag echter nogal nadrukkelijk gevierd. Hij stond na tien ballen nog op nul runs. Hij maakte uiteindelijk weliswaar 25 runs, maar werd toen gebowld door De Leede.

Nu werd Shariz Ahmad in de aanval betrokken. HCC had totaal geen antwoord op de 19-jarige baltovenaar. Crowley, Floyd, Bennett en Trijzelaar verkeken zich op de jonge legspinner. Opeens stond HCC op 111/9. Hoewel Boissevain het laatste wicket had verdiend (gemiste slipcatch), ging Shariz (zes wickets voor 18 runs) er ook met de laatste ‘Haagsche’ scalp vandoor. HCC was voor 123 all out.

Innings VCC
Zuid-Afrikaan André Malan was duidelijk niet gewend aan de extra bounce op het kunstgrasmatje en werd al snel gevangen. Musa Ahmad leek “all over” Reinier Bijloos, maar een over later volgde een simpele slipcatch. Vijf ballen later zag Engelbrecht een pullshot in de handen van Pringle belanden. Crisis bij VCC.

Bas de Leede en Tom de Grooth slaagden er maar ten dele in herstelwerkzaamheden te verrichten. Met een gevraagde runrate van slechts 2,5 runs per over wilde De Grooth een bal van Clayton Floyd hard wegslaan. Een stumping was het resultaat. Wel was er een partnership van 35 runs gerealiseerd.

HCC bleef knokken, appelleerde op alles (Mohit Hingorani LBW voor 18, een van partnership 37 runs voor het zesde wicket). Een partnership van de stand houdende Bas de Leede van 17 runs met (alweer) Shariz Ahmad was voldoende voor de winst. De Leede bleef not out met 53 runs uit 144 ballen.

Eerste plaats in de play-offs
Hiermee staat VCC solide op de eerste plaats in de play-offs, aangezien het alle winstpunten uit de groepsfase mocht meenemen.

Vrouwen ook nog kans op landstitel
Ook de vrouwen maken nog kans op de landstitel. Het cruciale duel met Quick werd gewonnen. Iris Zwilling nam vier wickets; Babette de Leede (een nicht van Bas) bleef in de chase met 80 runs not out.

(Bron en foto: Patrick de Leede - Catch of the Day)