×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 87 niet laden
Als je bij RKAVV of SEV voetbalt, dan is dat bijna op historische grond! Hoe zit dat? Vlakbij Sportpark Kastelenring was in de 19e eeuw een kostschool voor jongens. Die school heette Noorthey. Al in 1864 werd op die school gevoetbald. En dat deden de kostschooljongens op bijna dezelfde manier als we vandaag de dag doen.

Jan Luitzen en Wim Zonneveld hebben naar het ontstaan van voetbal en andere sporten, zoals cricket en hockey, onderzoek gedaan. En zij stelden vast dat bij ons in Leidschendam, of Veur zoals het toen heette, voor het eerst voetbal in Nederland werd gespeeld. En 1864 is overigens veel eerder dan tot nu altijd werd aangenomen.

Gesloopt
Van de kostschool Noorthey is helemaal niets meer over, want alle gebouwen zijn in de loop van de jaren gesloopt. Maar de velden van de school lagen ongeveer op de plek waar nu de camping is. En dat is dus vlakbij velden 8 en 9 op de Kastelenring. Historische grond al met al.

Informatiepaneel
Op de Noortheylaan staat vanaf nu een informatiepaneel. Dat is een initiatief van Stichting Sportpark Kastelenring en Genootschap Noorthey, samen met SEV en RKAVV. Ze kregen daarbij hulp van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Op het paneel lees je meer informatie over deze roemruchte school en haar voetballende leerlingen. Leuk om een langs te fietsen of te wandelen!

Binnenkort is hiervan op Midvliet TV een reportage te zien