Laurien de Vos uit Wassenaar gaat niet naar Australië voor de Bridgestone World Solar Challenge.

In oktober zou ze meedoen aan het officieuze WK zonneracen in de Australische outback, maar vrijdag maakte de organisatie bekend dat de race dit jaar niet doorgaat. “Het is echt een enorme klap.”

De Bridgestone World Solar Challenge is een race over drieduizend kilometer die dwars door de Australische outback voert. De race wordt om het jaar gehouden en teams vanuit de hele wereld doen er aan mee. Vanwege het sterke deelnemersveld geldt de race als het officieuze wereldkampioenschap.

Laurien maakt dit jaar deel uit van het Vattenfall Solar Team. Voor het avontuur in de outback zette ze haar studie in Delft meer dan een jaar opzij. Afgelopen maanden werd hard gewerkt aan het ontwerp van een nieuwe zonne-auto. Juist deze week verhuisde een deel van het team naar de productiehal in Zwolle om te gaan beginnen aan de bouw daarvan.

“We wisten vanaf het allereerste begin dat er een kans bestond dat de race zou worden afgelast, maar je hoopt natuurlijk dat het doorgaat. De afgelopen maanden hebben we ontzettend hard gewerkt. We zullen het nieuws nu eerst laten bezinken. Daarna moeten we ons herpakken en zullen we gaan nadenken over de rest van het jaar.”

De grenzen met Australië zitten door de coronacrisis op dit moment op slot. De organisatie besloot de race af te zeggen omdat de niet valt te voorspellen wanneer daar verandering in komt. Het Vattenfall Solar Team deed al tien maal mee aan de race en kwam zeven maal als winnaar over de finishlijn. Juist afgelopen keer brandde de auto in het zicht van de finish af. Het team hoopte zich deze race te kunnen revancheren.