Alarmerend veel Wassenaarders melden zich bij de huisartsen met depressieve klachten en gedachten aan zelfdoding. Daaronder zijn opvallend veel ondernemers, meldt dagblad Trouw.

Meer dan honderd inwoners die het niet meer zagen zitten meldden zich eind vorig jaar op het spreekuur bij Wassenaarse huisartsen. Sommigen spreken over suicidale gedachten. Anderen liepen al rond met plannen. De huisartsen maken zich extra zorgen om de ondernemers: die hebben soms personeel moeten ontslaan en zijn bang dat hun zaak failliet gaat.

Hulpaanbod vanuit gemeente
De gemeente Wassenaar heeft in december een zelfstandigenloket geopend. Daar kan men onder meer schuldhulpverlening aanvragen. Ook worden ondernemers die buiten beeld zijn benaderd met een brief of telefoontje, geeft wethouder Inge Zweerts de Jong te kennen. Welke hulp geboden wordt, is afhankelijk van de behoefte van de ondernemer in kwestie. Ondernemers met psychiatrische klachten die in de GGZ op een wachtlijst belanden, worden begeleid door hulpverleners tot hun behandeling begint. 

Wassenaar heeft vorig jaar al samen met partner-gemeente Voorschoten een plan voor suïcidepreventie gemaakt. Medewerkers van de gemeente en welzijnsorganisaties zijn getraind om suïcidaliteit te herkennen en te bespreken; later dit jaar volgen het UWV en de woningcorporatie. Bovendien bereidt de gemeente een publiekscampagne voor om het taboe op zelfdoding te doorbreken.

Ondernemers elders
Niet alleen in Wassenaar hebben ondernemers het mentaal zwaar. Hulpverleningsinstantie 113 Zelfmoordpreventie zegt de laatste maanden steeds vaker benaderd te worden door organisaties als het MKB en de Kamer van Koophandel. Ook die maken zich zorgen over ondernemers. Volgens de suicidepreventielijn komen in Nederland elke dag vijf mensen te overlijden aan zelfdoding.

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem bij 113 Zelfmoordpreventie: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay