Laurien de Vos uit Wassenaar maakt dit jaar deel uit van het zonneraceteam van de TU Delft. Het is door corona nog onzeker of de Solar Challenge doorgaat.

De komende maanden bouwt zij samen met het team aan een volledig nieuwe zonneauto. Daarmee hopen ze dit najaar te kunnen jagen op eerherstel, tijdens het officieuze WK zonneracen in Australië. Bij de laatste race in 2019 ging voorganger NunaX vlak voor de finish in vlammen op.

Anderhalf jaar zetten De Vos en de andere zestien teamleden van het Vattenfall Solar Team hun studie opzij om zich volledig te focussen op de bouw van de zonneauto Nuna11 en deelname aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. De Vos is onder meer verantwoordelijk voor partnerships en studeert Scheikundige Technologie aan de TU Delft. Toen ze afgelopen zomer solliciteerde voor een plekje, was de wereld al in de ban van de coronapandemie. De huidige lockdown en de wereldwijde covid-maatregelen hangen als een donkere wolk boven de zonneracewereld. Maar oktober is nog ver weg, en het team is hoopvol gestemd.Laurien de Vos

“De coronamaatregelen in Australië zijn zeer streng, maar een jaartje overslaan is voor ons niet aan de orde,” benadrukt De Vos. “Het is voor ons eigenlijk heel eenvoudig: als de race straks doorgaat, dan is het geen optie dat wij er niet bij zijn. We gaan dus volle bak aan de slag, waarbij we uitgaan van het scenario dat de race doorgaat.”

Bouwen met coronaprotocol
Het Vattenfall Solar Team is een zelfsturend team van studenten van de TU Delft. De studenten ontwerpen en bouwen elke twee jaar zelfstandig een nieuwe auto, die volledig rijdt op zonne-energie. Met de Nuna’s strijden ze al jaren mee aan de top van het zonneracen: ze werden al zeven keer wereldkampioen in Australië. Een flinke erfenis, de verwachtingen zijn dus hoog.

De wereldwijde coronapandemie maakt het bouwproces dit jaar bovendien extra uitdagend. De teamleden werkten de afgelopen maanden grotendeels vanuit huis aan het ontwerp, en komen alleen samen als het nodig is. Dat gebeurt in kleine groepjes en op basis van een zelf ontworpen en streng coronaprotocol, gebaseerd op de richtlijnen van het RIVM. Toch ligt het team volledig op schema, vertelt teamleider Christiaan Wiers.

“Na de kennismaking afgelopen zomer zijn we nog geen enkele keer met z'n zeventienen tegelijk bij elkaar geweest. Zelfs niet voor de teamfoto: die hebben we samengesteld uit individuele foto’s. Dat maakt het teamproces wel uitdagend. Gelukkig helpt oud hockey-bondscoach Marc Lammers ons ook dit jaar met de teambuilding. De online sessies die we met hem doen zijn erg goed, en we zijn echt gegroeid als team.”

Over het Vattenfall Solar Team
Het Vattenfall Solar Team is de onbetwiste kampioen zonneracen. Sinds 2001 ontwikkelt het team zonneauto’s en doet het mee aan internationale races. In die periode werd zeven maal de wereldtitel veroverd. Het team bestaat uit studenten van de TU Delft en wisselt jaarlijks van samenstelling. Het doel van het team is om de wereld te inspireren door de grenzen van de techniek te verleggen en de mogelijkheden van duurzame energie te laten zien.

Het Vattenfall Solar Team in cijfers:
● 3000 - De Bridgestone World Solar Challenge is een 3.000 kilometer lange race dwars door de Australische ‘outback’. De tweejaarlijkse race wordt vanwege de sterke bezetting gezien als het officieuze WK voor zonneauto’s.
● 7 - Bij de allereerste deelname in 2001 pakte het Vattenfall Solar Team meteen goud. In totaal stond het team zeven keer op de hoogste trede, de laatste keer was in 2017.
● 11 - Dit jaar doet het team voor de 11e keer mee. Elke twee jaar ontwerpt en bouwt het team een volledig nieuwe zonneauto. De auto van dit jaar krijgt de naam Nuna11 en wordt deze zomer gepresenteerd.
● 17 - Voor elke race wordt een nieuw team samengesteld uit studenten van de TU Delft die de auto ontwerpen, bouwen en ermee racen. Het huidige team bestaan uit zeventien studenten.
● 21 - Het team wordt sinds de oprichting in 2000 al gesponsord door Vattenfall (dat vroeger Nuon heette): inmiddels dus al 21 jaar. Vattenfall heeft als doelstelling om een fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk te maken. Het Vattenfall Solar Team laat de mogelijkheden zien van fossielvrije energie.

Na de race in Australië stopt Vattenfall als hoofdsponsor van het team uit Delft. De komende jaren kiest het energiebedrijf voor een nieuwe sponsorstrategie en zal het gaan inzetten op kortlopende, digitale campagnes. Als gevolg van die strategie wordt het sponsorcontract met het Vattenfall Solar Team niet verlengd.

Als COVID geen roet in het eten gooit, wordt de race in oktober verreden in Australië.

vattenfalteam
Foto: Jorrit Lousberg / Vattenfall Solar Team’
In het kader van het coronaprotocol is het Vattenfall Solar Team niet samen als team op de foto gegaan. De teamfoto is samengesteld uit 17 individuele foto’s.