De Wassenaarse tattooshophouder die zondag werd vastgezet op verdenking van opruiing is voorlopig weer op vrije voeten. Afgelopen maandag werd hij heengezonden door de rechter-commissaris.

Dat betekent niet dat daarmee de kous af is. Binnenkort moet de man voor de rechter verschijnen in een snelrechtprocedure. Wel mag hij zijn proces tot die tijd in vrijheid afwachten.

Via de facebookpagina van zijn vader gaf de 34-jarige ondernemer dinsdagmiddag een korte update. Op juridisch advies van zijn advocaat liet hij echter niet het achterste van zijn tong zien. "Ik kan weinig zeggen over de zaak. Het filmpje dat ik heb geplaatst onderweg naar het politiebureau wordt ook meegenomen in mijn dossier. Ik moet 10 februari voorkomen. Dus ik wil nu even weinig inhoudelijk zeggen over de zaak."

Facebookstilte
Na de rechtszaak is de tattooshophouder van plan openheid van zaken te geven. "Ik kan jullie wel zeggen: na de tiende ga ik wel gewoon mijn verhaal weer doen." Ook blijft hij strijdbaar: "Ik ben niet uit op geweld of opruiing, maar er wel op uit dat we eens gehoord moeten worden... wij als de kleine ondernemer en burger van Nederland."

Voorlopig zal het sowieso stil zijn op het account van 'Jimmy Het Anker'. "Ze hebben m'n telefoon in beslag genomen, ik kan niet op mijn facebook komen. Het wachtwoord werkt niet. Ik kan het ook niet veranderen want hun hebben m'n telefoon." Hij nam de gelegenheid de baat om mensen te bedanken voor de vele steunbewijzen. Zijn zus heeft inmiddels een crowdfundingspagina opgezet. 

Intimidatietechnieken?
De Wassenaarder plaatste zondag een veelgedeeld filmpje op facebook, waarin hij kond deed van de wijze waarop de recherche hem preste om zichzelf aan te geven. Ook plaatste hij sms-berichten van een rechercheur die dreigde met een inval zijn vriendin, terwijl de man daar niet zegt te wonen. Volgens hem was hij gewoon thuis. "Ik moet me eigen gaan melden op het politiebureau vóór half tien, anders klappen ze de deur eruit bij mijn vriendin met drie kinderen. Zonder dat ik daar sta ingeschreven, zonder dat ze bij mij aan huis zijn geweest."

Opruiing serieus nemen
Een politiewoordvoerder reageert desgevraagd lichtelijk verbaasd op de onstane consternatie over het verloop van de aanhouding. Het zou wat de politie betreft juist moeten gaan over de mogelijk rampzalige gevolgen van Jimmy's eerdere oproep tot een klandestiene massademonstratie. Daarbij zinspeelde de Wassenaarder tevens op fysiek verzet tegen de politie, indien die zou pogen de demonstranten te verwijderen. 

"Vanzelfsprekend nemen wij meldingen van opruiing zeer serieus. Iedereen heeft vorige week kunnen zien wat voor effect opruiende berichten kunnen hebben en welke strafbare feiten daar daadwerkelijk uit kunnen volgen," zo laat men Omroep Midvliet weten op vragen over de gang van zaken. "In dit geval werd er door het OM besloten tot een aanhouding buiten heterdaad vanwege de verdenking van het delen van opruiende berichten op social media." 

Volgens het boekje
De aanhouding is wat de politie betreft dan ook volgens het boekje gegaan. "Hoe we de aanhouding uitvoeren bepalen wij altijd aan de hand van de informatie die we over de zaak en verdachte hebben. In dit geval heeft de verdachte eerst de kans gekregen om zichzelf te melden op het politiebureau en gaf hij daar ook gehoor aan." Wat de politie betreft is er dan ook geen vuiltje aan de lucht.

Op grond van welke concrete informatie de recherche meende dat een inval bij Jimmy's vriendin noodzakelijk zou zijn voor aanhouding, zegt men echter niet te kunnen onthullen. Dit vanwege de privacy van de verdachte.