De CDA-fractie in de Wassenaarse gemeenteraad trok afgelopen dinsdag fel van leer tegen hun afvallige collega Ronald Zoutendijk.

In een emotioneel betoog gaf fractievoorzitter Ronald Everhard (CDA) aan de gemeenteraad van Wassenaar aan, waarom het CDA het raadslid Ronald Zoutendijk uit de fractie heeft gezet. Zoals eerder deze maand bekend werd, stelt Zoutendijk zich kandidaat voor JA21 bij de komende Tweede kamer-verkiezingen.

De 64-jarige voorzitter van de Raad van Bestuur van de Stichting Siriz (VBOK) zat nog maar pas in de gemeenteraad. Eind november volgde hij CDA'er René Beerepoot op, nadat deze genoodzaakt was zijn raadszetel op te geven vanwege een verhuizing naar Taiwan.

Everhard gaf te kennen dat de fractie geschokt is dat een pasbenoemd CDA raadslid vindt dat hij tegelijkertijd actief kan zijn voor een heel andere politieke partij. "Dat is volstrekt ongeloofwaardig", classificeerde Everhard. "Binnen onze partij ondertekenen we een code waarin staat dat we niet tegelijkertijd lid zijn van een andere politieke partij", zo vervolgt hij.

'Val Wassenaar niet lastig'
De fractie van het CDA heeft er in eerste instantie bij hun collega op aangedrongen af te zien van de kandidatuur voor JA21. Toen Zoutendijk daar niet bereid toe bleek, heeft de fractie gevraagd om de zetel netjes terug te geven aan de partij. Ook daar was het kersverse raadslid niet toe genegen. De CDA-fractievoorzitter hield Zoutendijk voor dat deze vrij is de keuze te maken zich niet meer aan het CDA te binden, maar dat hij daar anderen niet mee lastig moet vallen.

“Val ons niet met uw keuzes lastig, val de fractie daar niet mee lastig, val het CDA daar niet mee lastig en van de gemeente Wassenaar daar niet mee lastig. Als je een keuze maakt ga dan gewoon je eigen zetel verdienen en niet die van ons," zo besloot Everhard zijn uitleg. “Fractie elf in de gemeenteraad van Wassenaar is slecht voor Wassenaar, en het voelt echt dat onze zetel gekraakt is.”