Burgemeester Leendert de Lange heeft deze woensdag met een leerling van het Rijnlands Lyceum een krans gelegd bij het Joodse monument op begraafplaats Persijnhof in Wassenaar.  

27 januari was het 76 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Ter nagedachtenis aan alle 98 holocaustslachtoffers uit Wassenaar vond daarom een bescheiden ceremonie plaats. Nadat de burgemeester en Ben Vrancken Peeters de rouwkrans hadden geplaatst, legde Benoît Weizenbach, eveneens leerling van het Rijnlands Lyceum, een bloemstuk namens de drie middelbare scholen.

'Opdat wij niet vergeten'
Voor de tweede maal is op deze manier aandacht besteed aan het leed van de Wassenaarse Holocaustslachtoffers. Burgemeester De Lange benadrukte in zijn toespraak het belang van herdenken: “Opdat wij niet vergeten” Tot op de dag van vandaag is de pijn en het verdriet voelbaar.

En dit komt naar voren uit het verhaal van Kaatje en Mietje Frenk, eigenaren van verzorgingshuis Huize Klimop in Wassenaar, verteld door Niek Kat, lid van de werkgroep Stolpersteine. Vol goede moed beginnen de zusters met hun verzorgingshuis. Ze moeten vluchten, Mietje pleegt zelfmoord, Kaatje wordt gedeporteerd en sterft in Auschwitz oktober 1943. De andere bewoners van Huize Klimop zijn eveneens gedeporteerd.

Slachtoffers gedenken
Ook de heer Dreese, bestuurslid van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap, benadrukte het grote belang van deze jaarlijkse herdenking voor de Joodse gemeenschap.

In Wassenaar zijn in de Tweede Wereldoorlog 574 slachtoffers gevallen, waaronder 98 holocaustslachtoffers. Vorig jaar mei werd het ‘Ereboek van alle Wassenaarse slachtoffers in WO-II’ onthuld en daarin zijn alle namen vermeld.

De toespraken en kranslegging zijn vanaf 30 januari te zien via wassenaar.nl/vrijheid.

Foto: Burgemeester Leendert de Lange samen met een leerling van het Rijnlands Lyceum, Ben Vrancken Peeters


Kranslegging Holocaust herdenking 27 januari 2021 klein