Bijna 700 mensen hebben gereageerd op de oproep van de Katwijkse wethouder Mostert om een nieuwe naam te bedenken voor de nieuwe wijk bij Valkenburg. Uit al deze inzendingen zijn drie namen geselecteerd.

De Katwijkse wijk wordt gebouwd op het voormalige vliegveld Valkenburg, op de grens met Wassenaar. De nieuwe wijk van Katwijk zal ofwel de naam Nieuw-Valkenburg, Limesveld of Valkenhorst krijgen.

Achterliggende gedachte
De naam Nieuw-Valkenburg verbindt het oude met het nieuwe. De verbinding wordt, volgens de gemeente, benadrukt door het verbindingsstreepje tussen Nieuw en Valkenburg.

Limesveld verwijst naar de rol die de plek in de Romeinse geschiedenis heeft (de Limes was het grensgebied van het Romeinse Rijk). In Valkenburg zijn er al veel opgravingen gedaan.

Valkenhorst verwijst naar meerdere aspecten van het gebied. De naam Valk wordt geassocieerd met de vogel en vliegen, maar ook met de marine. Horst is een nest, wat kan staan voor het voormalige vliegveld. De oude officiersmess heette de Valkenhorst. Een nieuwe groene rustige woonwijk kan ook als ‘nest’ worden gezien.

Stemming
Een online-stemming zal uitmaken welke van deze drie namen de definitieve naam van de nieuwe wijk wordt.

Foto: Vliegkamp Valkenburg, 2006 (Wattman via Flickr)