In de gemeente Wassenaar zijn de renovatiewerkzaamheden aan Huize Ivicke stilgelegd omdat er mogelijk vleermuizen in het zwaar vervallen landhuis zitten. Dat melden burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

In oktober is de gemeente Wassenaar gestart met werkzaamheden om verder verval van het pand langs de N44 te voorkomen. Deze werkzaamheden zijn gestopt omdat er bij de omgevingsdienst van de provincie een melding binnengekomen dat er misschien vleermuizen in Ivicke wonen. Dat moet nu eerst verder onderzocht worden.

Toen de renovatiewerkzaamheden werden stilgelegd was de aannemer van de gemeente net bezig om dakgoten te herstellen. Die zijn nu niet meer waterdicht. Om te voorkomen dat er water naar binnen komt, en de vervallen villa nog verder achteruit gaat, zijn er noodvoorzieningen getroffen om de boel toch weer waterdicht te maken.

Het is niet duidelijk hoe lang het onderzoek van de onafhankelijke ecoloog duurt. De gemeente zegt niet te weten wie de melding bij de omgevingsdienst heeft gedaan. Bij de omgevingsdienst was volgens mediapartner Omroep West niemand bereikbaar voor commentaar.

De werkzaamheden die de gemeente uitvoert zijn inmiddels flink vertraagd door rechtszaken die eigenaar Ronnie van de Putte tegen de gemeente heeft gevoerd. Hij was het niet eens met het plan van de gemeente om er tussen de 500.000 en 1 miljoen euro aan te verspijkeren. Zelf wilde hij verval tegen gaan door er ruim 55 duizend euro aan te verbouwen. Dat plan werd door de gemeente naar de prullenbak verwezen.

Sinds de rechter heeft besloten dat de gemeente mocht gaan verbouwen, is Huize Ivicke in de steigers gezet. De krakers hadden eigenlijk uiterlijk 16 november moeten vertrekken, maar ook dat is uitgesteld omdat zij nog naar de rechter stappen. Deze zaak dient binnenkort.

B&W schrijven dat bij controles van het pand nooit enig spoor van vleermuizen is ontdekt.

Foto: gemeente Wassenaar