Bunker Seyss Inquart Flickr Roel WijnantsDe schuilbunker van Arthur Seyss-Inquart op landgoed Clingendael in Wassenaar is klaar voor de verkoop. De restauratie van de bunker is afgerond.

Alle houten gootbodems en zinken goten zijn gerestaureerd: 182 meter goot. Ook zijn 3.000 van de 30.000 dakpannen vervangen. De bunker komt naar verwachting volgens jaar op de markt. Verkoop is in handen van het Rijksvastgoedbedrijf.

Eigentijdse bestemming
Projectleider Verkoop Kenneth Stam: "Het Rijksvastgoedbedrijf streeft met de verkoop van overtollig vastgoed maatschappelijke meerwaarde na. Zo is de naast de bunker gelegen Julianakazerne getransformeerd tot een bijzonder wooncomplex." Ook voor de bunker hoopt het Rijksvastgoedbedrijf op een eigentijdse bestemming: "Voor de Seyss-Inquart bunker zal er een andere herbestemming zijn, maar ook dit soort locaties zijn erbij gebaat om gebruikt te worden in plaats van ongebruikt leeg te staan."

De bunker werd in de Tweede Wereldoorlog gebouwd in opdracht van Arthur Seyss-Inquart, de rijkscommissaris van Nederland namens de Duitse bezetter. Die had daar onder meer zijn werkkamer. Bij bombardementen konden hij en zijn staf snel dekking zoeken.

Rondleidingen
Ter voorbereiding op de verkoop en in het kader van 75 jaar bevrijding stelt het Rijksvastgoedbedrijf de bunker van Seyss-Inquart open voor direct omwonenden. Het Rijksvastgoedbedrijf werkt hiervoor samen met de Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen (SAMS), die de rondleidingen verzorgt. De rondleidingen zijn inmiddels volgeboekt.

Foto: Roel Wijnants (via Flickr)