Logo Koningsdag thuisMaandag 27 april is het Koningsdag. Het wordt dit jaar een feestdag met een heel ander karakter. Jan Stallinga, voorzitter van de Wassenaarse Oranjevereniging 'Koningin Wilhelmina' vertelde in Midvliet Actueel hoe Koningsdag dit jaar in Wassenaar wordt gevierd.

De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen heeft Koningsdag dit jaar omgedoopt tot Woningsdag, met o.a. een digitale vrijmarkt en een digitale borrel.
Jan Stallinga van de Wassenaarse Oranjevereniging vindt het leuk dat we deze feestdag op een andere wijze kan worden ingevuld. Zo is het toch Koningsdag ondanks dat we het niet massaal met zijn allen kunnen vieren. In Wassenaar is het programma voor een deel ongewijzigd, het andere deel wordt thuis ingevuld.

Gebeier en ludieke acties
In heel Wassenaar luiden de kerkklokken maandagmorgen als teken van verbinding tussen vreugde en verdriet. Daarnaast roept de oranjevereniging iedereen op om massaal de Nederlandse vlag uit te hangen. Samenzijn van mensen kan helaas niet, maar het deel dat thuis gevierd wordt, vindt dan plaats vanuit de wetenschap dat men zich met elkaar verbonden voelt.

Inwoners van Wassenaar worden opgeroepen om mee te doen aan een aantal ludieke acties. Zo kan er een foto worden ingestuurd waarop te zien is hoe het er thuis uitziet in oranjesfeer. Combineer dat met de Nederlandse vlag of stoepkrijttekeningen met het Koningsdag thema. Op deze manier wordt zichtbaar gemaakt hoe Wassenaar deze alternatieve Koningsdag heeft ingevuld. Daarnaast vindt er vanaf 25 april een foto-expositie plaats in de etalages van de meeste Wassenaarse winkels.

Midvliet TV
Een speech op het Dorpsplein is in de huidige omstandigheden helaas niet mogelijk. In plaats daarvan zendt zendt Midvliet TV maandag 27 april de speech van voorzitter Jan Stellinga live uit vanaf 10.30 uur op kanaal 41. De speech is daarna terug te kijken op het YouTube kanaal van Midvliet.

Vrijwilligers
Het voorbereiden van de activiteiten rond Koningsdag is een continue proces waar een beperkt clubje vrijwilligers lang mee bezig zijn en veel energie en vrije tijd in stoppen. De teleurstelling was dan ook enorm toen bekend werd gemaakt dat de festiviteiten dit jaar vanwege het coronavirus niet door konden gaan. Al sinds 1905 organiseert De Wassenaarse Oranje Vereniging 'Koningin Wilhelmina' jaarlijks allerlei festiviteiten. Naast Koningsdag en de activiteiten rond 4 en 5 mei gaan dit jaar ook de Zomerfeestweek en kermis in Wassenaar niet door vanwege de maatregelen rond corona. De organisatie put kracht en hoop uit dat het weer snel volgend jaar is. Met het aangepaste programma voor Koningsdag wordt het voor iedereen een andere dag, maar toch een feestelijke en zonnige dag, aldus Jan Stellinga.

Het programma voor Koningsdag in Wassenaar en de lokale activiteiten zijn na te lezen op de website van de Wassenaarse Oranje Vereniging Koningin Wilhelmina: www.wnov.nl