clarisglazentuinhuisEen van de pijnlijke maatregelen van het kabinet rond het coronavirus is het verbod van familiebezoek in verpleeghuizen en zorginstellingen. Zorgvilla Den Deijl in Wassenaar heeft hiervoor een creatieve oplossing bedacht. Een glazen tuinhuis brengt bewoners weer samen met familie en vrienden.
In het programma Midvliet Actueel vertelde Willem Holleman, algemeen directeur van de Claris Zorggroep over dit mooie initiatief.

Het idee is onstaan na de eerste week dat de deuren van de zorgvilla gesloten waren. Hierdoor ontstonden droevige gezichten onder de bewoners van de zorgvilla, maar ook onder de families. Zorgvilla Den Deijl bouwde daarom een glazen huis in de tuin waar bewoners en familie elkaar kunnen ontmoeten terwijl (omdat men gescheiden is door glas) de veiligheid toch kan worden gewaarborgd.

Het bezoekershuisje in de tuin van Den Deijl, een zorginstelling speciaal voor mensen met dementie, is door een glazen wand verdeeld in tweeën. De glaswand zorgt ervoor dat zowel de bewoner als de bezoekers veilig in het tuinhuis kunnen zitten. Het huisje is ingericht als een gemoedelijke woonkamer, met fauteuils, tafeltjes en planten en biedt plaats voor vier bezoeken per dag, verdeeld over twee bezoeken in de ochtend en twee in de middag. Familieleden gaan aan de ene kant via een deur naar binnen, de bewoner aan de andere kant. Een half uur lang kunnen ze elkaar zo zien en met elkaar praten, onder het genot van een kop koffie.

In de zorgvilla wonen ongeveer 24 bewoners, waaronder veel dementerende ouderen. Beeldbellen met familie bleek hierdoor geen goed alternatief. Bewoners keken naar het scherm en spraken niet terug omdat men dacht naar een televisie of bewegende foto te kijken. Dit leidde tot veel verdriet bij de familie.

Landelijke uitrol
De Claris Zorggroep, waar zorgvilla Den Deijl onder valt, ontvangt veel positieve reacties op het initiatief. Henk Krol, voorzitter van de Tweede Kamerfractie van 50PLUS heeft zelfs opgeroepen om dit initiatief landelijk in te vullen. Henk Krol: '“Contact van ouderen met hun familie is van groot belang voor hun welbevinde. Telefonisch contact is natuurlijk aardig, maar wel heel mager. En digitaal contact is lang niet voor iedereen mogelijk of voldoende. Daarom juich ik het initiatief in Wassenaar zo enorm toe en heb ik het kabinet gevraagd te bevorderen dat zoveel mogelijk zorginstellingen een soortgelijke voorziening realiseren. Mijn voorstel is door de hele Tweede Kamer aangenomen; daar ben ik erg blij mee!”

Geen versoepeling
Voor de persconferentie van afgelopen dindag hield, werd er een oproep gedaan om bezoek aan ouderen toch beperkt mogelijk te maken. Dit verzoek kan het kabinet niet inwilligen ondanks de schrijnende situatie. Willem Holleman snapt de onrust bij de achterban van de ouderen. Naasten kunnen elkaar niet zien en het is begrijpelijk dat de vraag steeds prangender wordt. Toch vind Holleman het een verstandig besluit en onschrijft de opmerking van premier Rutte dat de vrijheid van een individu niet ten koste van gaan van de gezondheid van een ander. De Claris Zorggroep heeft het virus tot nu toe buiten de deuren weten te houden. Dat wil hij graag zo houden. Daarom is hij het eens met de verlening van de maatregel tot 20 mei, ookal is het moeilijk. Gelukkig kunnen de ouderen in zorgvilla Den Deijl elkaar via het tuinhuis toch ontmoeten.

Foto: Claris Zorggroep
Bezoekershuisje Wassenaar