Mondkapjes naaienEllen Klaver-Asscheman is een initiatief gestart om mondkapjes te maken voor de thuiszorg. Wat begon met een aanvraag van tachtig mondkapjes door thuiszorgorganisatie SWZ, is intussen uitgegroeid tot een semi-professionele fabricagelijn. Inmiddels hebben Klaver en twee dozijn vrijwilligers al bijna vierhonderd mondkapjes geleverd. Hoe dat zo gegaan is, vertelt Klaver in Midvliet Actueel.

 

Van grap tot ernst
Na een interview met de directeur van SWZ grapte Ellen Klaver terloops dat deze altijd bij haar terecht kon voor mondkapjes. Die naaide ze namelijk thuis voor zichzelf en haar naaste omgeving, na zich uitgebreid via internet te hebben geïnformeerd hoe en wat. Tot Klavers verbazing belde de directeur een paar dagen later met het verzoek of zij inderdaad voor de thuiszorgmedewerkers mondkapjes wilde naaien. Door een totaal gebrek aan mondkapjes waren dezen namelijk genoodzaakt zonder enige vorm van bescherming met de cliënten te werken.

Naar een megaproject
Een oproep op Facebook, waarin Ellen vroeg of mensen haar hiermee wilden helpen, leverde maar liefst vierentwintig Wassenaarse vrijwilligers op die mee wilden helpen om mondkapjes te maken voor de zorg. Maar wat begon met een aanvraag voor tachtig mondkapjes, groeide al gauw uit tot een semi-professionele fabriekslijn.

We hebben nu al bijna vierhonderd mondkapjes geleverd. Want er kwam steeds meer vraag: het was niet alleen de thuiszorg, maar het is ook de huishoudelijke dienst, het is ook de verpleegafdeling. Niemand had mondkapjes, en daarmee is het personeel niet beschermd, maar ook de cliënt niet.
Klaver vertelt erover verder in Midvliet Actueel.

Afbeelding van Manfred Richter via Pixabay