Vrijzinnigen Wassenaar kerkruimteBurgemeester Leendert de Lange zal komende zondag in verband met Pasen een lekenpreek houden in het programma ‘Liefs uit Wassenaar’ vanuit de kerk van de Vrijzinnigen NPB in Wassenaar. Daarnaast is er muziek en spreekt predikant Tom Mikkers met burgemeester De Lange over de betekenis van Pasen in deze tijd van Corona. Mikkers zelf verzorgt op deze dagen een online overdenking.


Troost en verbinding
Dat De Lange komt te preken is ingegeven door de bijzondere omstandigheden nu. "Door alle maatregelen rond corona hebben we de normale vieringen sowieso om moeiten gooien," zegt Mikkers. De kerk is vanwege de coronamaatregelen in plaats van de gewone kerkdiensten een online radio-programma begonnen, getiteld: 'Liefs uit Wassenaar'. "Toen ben ik gaan denken: hoe kunnen we voor Pasen iets aanbieden waar heel Wassenaar wat aan heeft? Een stuk troost uit kan putten ook. We trekken in deze tijd toch allemaal samen op."

De keuze voor De Lange lag daarbij voor de hand. "We zochten iemand die de Wassenaarse samenleving kan verbinden. Dan kom je al gauw bij de burgemeester uit."

Carte blanche
De Lange heeft van huis uit een kerkelijke achtergrond, maar of het een traditionele preek wordt, kan Mikkers nog niet zeggen. "Ik heb de burgemeester carte blanche gegeven. Ik heb 'm op het hart gedrukt: wees vrij om te vertellen wat je wilt vertellen!" De preek zal zijn vertrekpunt wel nemen in een bijbelverhaal: het opstandingsverhaal in het Johannesevangelie. Mikkers: "Jezus zegt daar tegen Maria Magdalena: 'houd me niet vast!' Dat trof me in enen. In deze tijd van sociale afstand is dat op een bepaalde manier herkenbaar."

Vieringen voor iedereen
De predikant benadrukt dat de online viering voor iedereen in Wassenaar bedoeld is: gelovig, twijfelend of niet-gelovig. "Daarom hebben we het ook 'Liefs uit Wassenaar' genoemd. Het is geen traditionele kerkdienst. De bedoeling is nadrukkelijk dat iedereen er iets aan heeft." Hij merkt ook aan de reacties op de uitzendingen dat het ook zo ontvangen wordt. "Liefs uit Wassenaar is meestal voor iedereen interessant." De predikant krijgt veel positieve respons, ook van buitenkerkelijken. Veel meer dan hij had verwacht ook.

"Ik zeg wel eens: als alle luisteraars straks ook naar de kerk zouden komen, dan heb ik een probleem. Dat past nooit."


De viering begint zondag om 10.30 uur en is te zien via vrijzinniginwassenaar.nl. De Vrijzinnigen in Wassenaar zijn ook te volgen op Facebook.

De Lange in Wassenaar
De Lange en Mikkers tijdens de voorbereiding van de Paasviering (foto: Vrijzinnigen NPB)