Leendert de Lange kleinBurgemeester van Wassenaar Leendert de Lange is blij met de extra mogelijkheden die hij krijgt om samenscholingen op te breken. Dat is ook nodig, meent hij, omdat er nog teveel mensen zijn die zich niet aan de richtlijnen en verboden van de rijksoverheid houden. Handhaving is dan belangrijk. De Lange sprak hierover in de dinsdaguitzending van het programma Midvliet Actueel.


Scherpere maatregelen
Het kabinet heeft vanaf maandag tot 1 juni alle samenscholingen verboden in verband met de rap om zich heen grijpende coronabesmettingen. Vanaf nu ook onder de honderd man. Inmiddels heeft besmetting met het coronavirus SARS-CoV-2 tot al bijna vijftienhonderd ziekenhuisopnamen geleid.

Deskundigen vrezen een exponentiële groei aan besmettingen, hetgeen tot Italiaanse toestanden zou leiden: uitpuilende ziekenhuizen, overvolle intensive cares en een gebrek aan beademingsapparaten. Vandaar dat de regering maandag de eerdere maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen maandag nog eens heeft aangescherpt. Mensen die de regels overtreden kunnen een flinke boete krijgen. Wie in de publieke ruimte bijvoorbeeld geen 1½ meter afstand houdt, riskeert een boete van €400,-.

Handhaving noodzakelijk
"Corona kunnen we alleen met elkaar bestrijden," aldus de burgemeester van Wassenaar. En hoewel de meeste mensen zich in zijn dorp aan de regels houden, lijkt de ernst van de situatie nog niet tot iedereen doorgedrongen.
"Er zijn helaas, en dat is ook gebleken, mensen die toch onvoldoende afstand houden, die wel de drukte opzoeken en die denken dat het allemaal maar door kan blijven gaan. En dat is niet het geval."
Volgens de Lange heeft de gemeente Wassenaar op zich voldoende capaciteit om te handhaven. Naast politie heeft de gemeente ook buitengewone opsporingsambtenaren ter beschikking, en handhavers in natuurgebieden. Men is nu bezig om de capaciteit zo efficiënt mogelijk in te roosteren, zodat men toezicht gaat houden op die plekken waar men vermoedt dat het risico op samenscholingen het grootste is
"Willen we met elkaar gezond blijven, dan zullen we echt afstand moeten houden tot elkaar, zoveel mogelijk binnen moeten blijven en waar 't nodig is, als je naar buiten gaat dat ook te doen met een beperkt aantal mensen. En ik ben blij dat we dus nu de mogelijkheden krijgen om daar ook stricter op te gaan handhaven. Het is goed dat als iemand zich niet aan de regels wil houden, je hen kunt aanspreken, maar op een gegeven moment, als iemand echt niet wil luisteren, je hen ook gewoon kunt beboeten."
Je gezonde verstand gebruiken
De Lange benadrukt te hopen dat het niet zover komt en dat mensen hun gezond verstand gaan gebruiken. Wat dat aangaat is hij blij dat het kabinet nu nog eens heeft aangegeven dat het echt menens is wat betreft het gevaar van Corona. Mensen moeten volgens De Lange niet denken: 'Nou ja, het gaat aan mij wel voorbij.'
Nee, het gaat aan niemand voorbij. We zullen dit toch echt met elkaar moeten doen en ik ga er dan ook vanuit dat iedereen het gezonde verstand zal gebruiken. Maar doe je dat niet, dan is deze stok achter de deur wel aanwezig.