Login

Home

Nieuws

Radio

Televisie

Nieuws uit Wassenaar
EngelandvaarderVorige week is op 99-jarige leeftijd een van de laatste Engelandvaarders overleden. Eddy Jonker woonde de laatste jaren van zijn leven in Wassenaar. In samenwerking met de historische vereniging Erfgoed Leidschendam nam Jonker het initiatief voor het Engelandvaardersmuseum in Noordwijk aan Zee.

Idsard Bosman maakte dit in memoriam.

Bewogen leven
Op zondagochtend 17 maart 2020 overlijdt, 4 maanden van zijn honderdste verjaardag, één van de laatst nog levende Engelandvaarders. Eduard Arthur Jonker werd in 1920 geboren in Amsterdam, maar groeide op in Frankrijk en Hilversum. In 1922 scheidden zijn ouders. Zijn vader, bankier van beroep, bleef in Parijs wonen. De rest van het gezin verhuisde naar Hilversum. Eddy gaat daar ook naar de lagere school en doet eindexamen aan het Nieuwe Lyceum.

Als 23-jarige besluit hij op 25 juli 1943, om samen met een stel vrienden via de Noordzee de overtocht te maken richting Engeland. De kleine boot waarmee zij de overtocht willen maken is geprepareerd door de broers Jo en Pier Meijer, in samenwerking met de Van Ravesteijnwerf in Leidschendam. De boot - inclusief een extra buitenboordmotor, drijfanker, kompas en proviand voor twee dagen - wordt verstopt in het 40 ton zware vrachtschip ‘De Nooit Volmaakt’ van Kees Koole.

Mijnenveld
Behoedzaam varen de mannen via Leidschendam via de Schie, de Nieuwe Maas door het Spui richting de Haringvliet, wetende dat de tocht naar Engeland op open zee nog 150 kilometer lang zal zijn. Op vrijdagochtend 30 juli 1943 bereiken ze de Britse kust. In de verte liggen oorlogsschepen, ze besluiten om de Nederlandse vlag te hijsen.

Een schip seint een morsebericht uit maar dat gaat te snel, ze begrijpen het niet. Later worden ze door het oorlogsfregat HMS Gareth opgepikt en horen dat ze in met hun boot in een mijnenveld lagen. Eddy zegt hier later over "we hebben op dat moment veel geluk gehad." Alle Nederlandse Engelandvaarders die in Londen arriveerden werden meteen naar het kantoor aan 77 Chester Square gebracht om door de Britse militaire inlichtingendienst (MI5) te worden ondervraagd.

Royal Air Force
Door de contacten met Kees Koole en Tonnie Schrader zou Eddy er uiteindelijk in slagen om meerdere succesvolle overtochten te maken en zo de geallieerde strijdkrachten te helpen om Nederland te bevrijden. Jonker meldt zich op 19 augustus 1943 bij het Recuteringsbureau. Na een gesprek met prins Bernhard kiest hij ervoor om in dienst te gaan bij de Royal Air Force. Hij krijgt een vliegopleiding in Canada.

In 1946 ontmoet Eddy Jonker tijdens zijn opleiding als instructeur vlieger bij de Nederlandse landmacht zijn toekomstige vrouw Beatrice van Delden. De vriendschap tussen Engelandvaarders is voor Eddy Jonker altijd heel belangrijk geweest: "Je hebt als verzetsgroep alles voor elkaar over," zei hij eens.

Genootschap Engelandvaarders
Na de oorlog werd het Genootschap Engelandvaarders opgericht. Eddy was samen met Prins Bernhard vaak van de partij. In 2011 neemt Eddy Jonker samen met de historische vereniging Erfgoed Leidschendam, en dan met name het bestuurslid Jos Teunissen, het initiatief voor de oprichting van een Engelandvaardersmuseum. Op 04 september 2015 is het zover, en opent Eddy Jonker samen met Koning Willem Alexander en talloze genodigden in één van de bunkers van het Atlantikwall museum het splinternieuwe Engelandvaardersmuseum. Het vertellen van de verhalen over de Engelandvaarders is belangrijk, maar even belangrijk is het om die verhalen betekenis te geven voor het heden en de toekomst.


Onthulling bord Engelandvaarders 23 mei 2013 foto 115 Jpeg pix 1500
Eddy Jonker in de aula van de Hervormde Dorpskerk (Wassenaar)
Foto: Idsard Bosman
Algemene correspondentie Midvliet
 Postbus 1042
 2260 BA Leidschendam

 Studioadres
 Damlaan 35a
 2265 AL Leidschendam

 

Telefoon Studio:  070-3202266
 Redactie:               Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 E-mail Midvliet:     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 Website:                www.midvliet.nl
 
 
 Radio
 Ether 107.2 en 107.9 FM
 Analoog via Ziggo: 92.9 FM
 Digitaal via Ziggo:916
 Of via de livestream

 Televisie
 Digitaal via Ziggo: kanaal 41
 Of via de livestream  

 

 

 Adverteren   
 Vacatures