Login

Home

Nieuws

Radio

Televisie

Nieuws uit Wassenaar

Bart van Leeuwen van de Vrienden van Wassenaar schreef een column over het Wassenaarse leven in de coronacrisis:

Het is stil op straat. Ook in onze winkelstraten. Joviaal even een praatje met elkaar maken, gaat gepaard met allerlei voorzorgen. Cafés en restaurants dicht. Terrassen dicht. Scholen dicht. Een aantal winkels dicht. Geen sportontmoetingen. Vele Wassenaarders zitten thuis. Waar mogelijk werken we vanuit huis.

Net als u ervaren de Vrienden van Wassenaar een onwennige sociale leegte in onze dorpse samenleving. Een onwennige zogeheten ‘sociale distantie’ tijdens schaarse spontane ontmoetingen; alsof je in de horige Middeleeuwen leeft waarin je de toenmalige elite slechts met respectvolle en gehoorzame afstand mocht benaderen. Maar laten we ons gelukkig prijzen dat we niet in de Middeleeuwen vertoeven, maar van de geneugten van de hedendaagse digitale wereld kunnen profiteren. In tegenstelling tot de relatieve rust op onze publieke wegen, zien we nu topdrukte op onze digitale snelwegen met krioelende e-mails, appjes, twitters, facebook-, instagram- en linkedin-berichten via een woud van kabels en wifi’s. En tevens de ouwe vertrouwde telefoon.

Zowel onze koning als onze minister-president spreekt onze ruim 17 miljoen landgenoten toe. Onze burgemeester Leendert de Lange richt zich via de gemeentelijke website en deze krant tot onze 26.000 Wassenaarders. Het is opvallend dat in moeilijke tijden gevoelens van saamhorigheid de vrije loop krijgen. Binnen een mum van tijd ontpoppen zich waardevolle initiatieven. Onze verenigingen, kerken, serviceclubs, bedrijven en instellingen bieden zich spontaan aan voor hulp. Een fraai initiatief is ‘Wassenaar Doet’ www.wassenaardoet.nl, een site waar dorpsgenoten centraal op overzichtelijke wijze vraag naar hulp en aanbod voor hulp slim bijeenbrengen. Daar waar overal zorgmedewerkers en infrastructuurmedewerkers voortdurend de handen uit de mouwen steken, zo werpen vele Wassenaarders zich ineens ook op voor het draaiend houden van ondersteuning en klusjes voor elkaar.

We merken dat we bij dit draaiend houden niet altijd kunnen blindvaren op de richtingen van betreden paden, traditionele beproefde methoden en strakke procedures. We worden allengs vindingrijker. We stuiten, al of niet toevallig, op handelingen en remedies waar we nog niet aan gedacht hadden. Het hoeft niet altijd zus, maar - onverwacht - het blijkt ook zo te kunnen. Ziehier waar de bron van een innovatie kan ontspringen.

Laten we ons gelukkig prijzen dat wij in een dorp wonen. De Vrienden van Wassenaar beseffen dat wij hierbij de voordelen ondervinden van kleinschaligheid, overzicht en korte communicatielijnen. Niet eerst uitvoerig, langdradig en massaal vergaderen, maar gewoon ‘doen’. Zoals bijvoorbeeld ‘Wassenaar Doet’. Hulde. We tonen hiermee weer eens waarin een dorp groot kan zijn.

Samen sterk in barre tijden.

Algemene correspondentie Midvliet
 Postbus 1042
 2260 BA Leidschendam

 Studioadres
 Damlaan 35a
 2265 AL Leidschendam

 

Telefoon Studio:  070-3202266
 Redactie:               Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 E-mail Midvliet:     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 Website:                www.midvliet.nl
 
 
 Radio
 Ether 107.2 en 107.9 FM
 Analoog via Ziggo: 92.9 FM
 Digitaal via Ziggo:916
 Of via de livestream

 Televisie
 Digitaal via Ziggo: kanaal 41
 Of via de livestream  

 

 

 Adverteren   
 Vacatures