Goede Doelen Boekenhuis Marianne organiseerde donderdag 15 juni de lezing ' Nehalennia' met filosofe Isabella Wentink. De lezing werd gehouden in de Nehalennia Tuin. Dat is het pas geopende eerste voedselbos van Voorburg. 

Isabella stond stil bij de Godin Nahalennia. Wie was deze moeder godin? Ze was, net als Inanna uit Sumerië, en Isis uit Egypte een belangrijke godin van Hemel en Aarde. Ze hielp zielen met de overgang naar de “Andere Wereld” (niet de dood, daar werd niet in geloofd, maar naar het [appel]paradijs). Nehalennia zorgde voor de vruchtbaarheid dankzij de liefde met haar gemaal, de God van de Vegetatie. Ze troonde, letterlijk, onder een baldakijn in de hemel. Ze was even belangrijk als de oppergod Jupiter en werd vaak naast hem afgebeeld. 

In de tuin komen ook symbolen van Nehalennia voor. Zo staan er dankzij de gemeente Leidschendam-Voorburg prachtige appelbomen, een “Appelparadijs”, omringd door Hesperiden en is er een wiel van de jaargetijden. De opbrengst van de tuin, de vruchten en groenten, zullen worden uitgedeeld aan de buurt en aan AZC’s. De tuin ligt op de hoek van de Fransstraat en de Van Zegwaardstraat in Voorburg.


Nieuw goed doel
Na de lezing werd bekend gemaakt welk nieuw goed doel de vrijwilligers van Goede Doelen Boekenhuis Marianne hebben gekozen voor de maanden juli, augustus en september.  Dat wordt het Alzheimer café Leidschendam-Voorburg.

Met de hulp van het Goede Doelen Boekenhuis wil het Alzheimer cafe graag haar bibliotheek uitbreiden om meer boeken over het onderwerp alzheimer te kunnen uitlenen aan bezoekers van het café

Door: Karin van der Spek
Bron: persbericht Goede Doelen Boekenhuis Marianne
Foto: Michiel Groen