In de Voorburgse Oude Kerk klinkt op zondagavond 12 maart om 19:00 uur tijdens de maandelijkse muzikale vesper de Via Crucis van Franz Liszt.

Daarin vertelt de componist op een unieke manier het lijdensverhaal van Christus, gezongen door het Voorburgs Vocaal Ensemble onder leiding van dirigent Marijke van Klaveren. Hans Houtman, cantor-organist van de Oude Kerk, bespeelt het monumentale Marianne-orgel.

Op woensdag 1 maart begon de veertigdagentijd. In deze periode tot aan Pasen wordt traditiegetrouw overal in Europa passiemuziek uitgevoerd. Zo ook in de Oude Kerk. Liszt schreef dit werk in veertien delen, die refereren aan de kruiswegstaties; momenten langs de Kruisweg, zoals we die in katholieke kerken verbeeld kunnen zien. In de protestante Oude Kerk zijn die veertien ‘statiën’ gewoonlijk niet zichtbaar aanwezig, maar tijdens de vesper op 12 maart zullen ze worden getoond én getoonzet.

Zo ontstaat een indrukwekkende ontmoeting met de lijdende Christus. Tegen het einde van zijn popster-achtige leven hield Franz Liszt (1811 – 1886) zich vrijwel uitsluitend bezig met kerkmuziek. Hij experimenteerde met voor die tijd zeer gedurfde compositietechnieken. Te midden van bibliotheken vol passiemuziek neemt de Via Crucis (1884) een bijzondere positie in vanwege zijn verstilde en tegelijk beeldende karakter. In veertien delen wordt het lijdensverhaal verteld: soms door middel van gezongen Bijbelcitaten, katholieke hymnen en Lutherse koralen. En soms… vertelt alleen het orgel wat er gebeurde.

Meer dan tien jaar werkte Liszt aan de Via Crucis. Hij maakte verschillende versies. Maar de uitgever aan wie hij het manuscript van de versie voor koor en orgel aanbood, zag er niets in. Zelfs niet toen Liszt afzag van het honorarium en alleen maar vroeg om een stapeltje presentexemplaren. De première was pas in 1929 in Boedapest… Maar nu, bijna honderd jaar later, kunt u die beluisteren en ervaren in de Oude Kerk van Voorburg. U bent van harte welkom.

Muzikale vesper 12 maart
Aanvang: 19.00 uur
Voorganger: ds. A. Sterrenburg
Gratis toegang (er is een collecte aan de uitgang)