De Primary School Voorburg te Masabo in Sierra Leone is de laatste weken van 2022 afgebouwd en voorzien van schoolmeubilair, dat mede door de dorpsgemeenschap gemaakt werd.

De gulle giften van Voorburgers in Nederland maakten dit mogelijk, o.a. naar publicatie van een artikel in Het Krantje. De kinderen van de school ontvingen bij aanvang van het nieuwe schooljaar al boeken, schriften en pennen en maakten hier een feestje van.

Het uit Sierra Leone gevluchte echtpaar Patrick Conteh en Fatmata Tholley is geboren en getogen in Sierra Leone, in het dorpje Masabong. Een dorp waar er sinds hun vertrek ruim 20 jaar geleden aan de levensstandaard niets is verbeterd. Om naar school te gaan moeten de kinderen een rivier oversteken. Tijdens het regenseizoen ging dat vaak mis en verdronken er kinderen op weg naar school.

Met hulp van de Voorburgse familie Merx zijn Patrick, Fatmata en hun kinderen ooit in Voorburg terecht gekomen. Zij hebben een prima bestaan opgebouwd en wilden graag wat terug te doen voor hun thuisland. Het echtpaar kon er na een bezoek aan Sierra Leone niet meer omheen: te veel kinderen in de dorpen die zij bezocht konden niet naar school gaan. Voor veel, vaak alleenstaande, ouders en grootouders is het onmogelijk hun (klein)kinderen naar school te laten gaan in het verplichte uniform; er is geen geld voor schrift of pen, soms zelfs geen geld om ‘s ochtend iets te eten. Eenmaal terug in Nederland richtten zij met hulp van anderen de Stichting Ademsey op (www.stichtingadamsey.nl/). Deze stichting is ter nagedachtenis vernoemd naar het overleden nichtje van Fatmata. De stichting financierde de bouw van de school in Masabo en Patrick Conteh stak er ook zelf de handen uit de mouwen. Alle inwoners hebben bij het project geholpen door bijvoorbeeld uit de rivier zand te halen om muren te metselen. Maar de stichting steunt ook andere kleinschalige projecten ter bevordering van betere leefomstandigheden van kinderen op het platteland.

Patrick heeft jarenlang naast zijn baan in een wasserij in Voorburg kranten bezorgd. De nieuwjaarsfooien heeft hij altijd opzij gelegd. Dat geld is het startkapitaal geweest voor de bouw van de school. Om de gulle gevers uit zijn krantenwijken te bedanken heeft hij de school de naam Primary School Voorburg gegeven. Door de hulp aan de school is het aantal kinderen dat nu naar school gaat flink toegenomen.
Om de gulle gevers uit Voorburg te bedanken heeft de school de naam Primary School Voorburg gekregen en gaan er nu veel meer kinderen in de regio Masobo in Sierra Leone naar school.

Bron: Het Krantje Foto :PR