De komst van een vijf meter hoog 'Romeins' bouwwerk stuit in Voorburg op weerstand bij bewoners.

De bezienswaardigheid, die is gepland in Park Arentsburgh, moet de rijke geschiedenis van 'Foreburg' gaan visualiseren. Wijkbewoners vrezen voor een 'mogelijk toeristische trekpleister' voor hun deur en zijn een handtekeningenactie begonnen. Dit schrijft Marieke van Essen in De Telegraaf.

Als het aan de gemeente ligt, komt er op de resten van de Romeinse stad Forum Hadriani een zogeheten 'putfolly', een creatief bouwwerk, met koepeldak en vitrines. Hierin moeten items worden tentoongesteld die een relatie hebben met de Romeinse tijd, zoals een replica van de hand van de Romeinse keizer Hadrianus. De parkvijver wordt omgetoverd tot een zogenoemde letterfontein, waarbij de woorden Tepidarium (sauna) en Frigidarium (koud bad) met luchtbelletjes in het water worden weergegeven als verwijzing naar het Romeinse badhuis dat er ooit stond. Het plan, waarvoor de gemeente recent een omgevingsvergunning heeft aangevraagd, is onderdeel van de Limes, het grootste archeologische monument van Nederland, dat in 2021 werd erkend als UNESCO Werelderfgoed.

Omwonenden van het park, dat een rijksmonument is, maken zich zorgen over het project, waarbij 'Romeinse nepelementen' worden toegevoegd. Ook voelen ze zich overvallen door de plannen, die volgens hen 'te groots' zijn. "Wij zijn er niet op tegen, maar wel op deze plek. Wij vinden het belangrijk dat de rust en de natuurlijke uitstraling van het park met z'n eeuwenoude bomen en beschermde diersoorten behouden blijft", zegt Gemma van Steekelenburg namens meerdere bewoners, die vrezen dat het park straks een aanzuigende werking heeft op nóg meer bezoekers. "Er wordt zelfs al gesproken over samenwerking met touroperators", aldus de Voorburgse, die benadrukt dat het park 'door de komst van het nieuwe Binckhorst woongebied al door veel meer mensen wordt gebruikt'.

De gemeente laat weten de Romeinse stad Forum Hadriani 'meer beleefbaar' te willen maken. "Net zoals elders met reconstructies werkt dit het beste op de originele locatie van de gebouwen en andere structuren", zegt een  woordvoerster. Ook wijst de gemeente op de status van het park. ,,Het is een openbaar gebied, waar iedereen mag genieten van het bijzondere historische groen en het UNESCO Werelderfgoed. Er zal daardoor meer bezoek komen, maar dat past bij een openbaar park."

Bron: De Telegraaf