De bewoners van de flat Park Vronesteyn vierden zaterdag 6 augustus het 60-jarig bestaan van hun flat.

De eerste paal werd geslagen op 5 december 1958 en de 40 appartementen werden opgeleverd in het voorjaar van 1961. Vanwege de coronamaatregelen kon het 60-jarig bestaan vorig jaar niet gevierd worden.
Het 12de lustrumfeest vond plaats in de mooi aangelegde tuin naast de Vliet. Er was een Italiaanse sfeer gecreëerd en aan een lang gedekte tafel werd er genoten van heerlijke Italiaanse schotels, wijnen, drankjes en originele desserts. Er stond een grote partytent en er waren verschillende zitjes voor een gezellig gesprek. Het feest werd opgeluisterd met live music van de Spaaij Gypsy Band. De tuin was versierd met vlaggen en de weergoden waren de feestgangers goed gezind. De sfeer was uitstekend.

Die sfeer was niet zo best toen de flat gebouwd werd. Voordat op Sinterklaasdag in 1958 de eerste paal de grond in ging, waren er heel wat protesten vanuit de villawijk Park Vronesteyn bij de gemeente neergelegd. Ook tijdens de bouw waren er protesten en hebben omwonenden de bouw trachten te saboteren en zakken cement in de Vliet laten verdwijnen. Men kan zich inderdaad afvragen of de locatie van de flat in de villawijk Park Vronesteyn planologisch gezien juist is. Schijnbaar had de gemeente het plan om ook in Park Leeuwensteijn een soortgelijke flat neer te zetten, maar vanwege de heftige protesten in Park Vronesteyn heeft men daarvan afgezien. In de loop der jaren zijn echter verschillende villabewoners verhuisd naar een appartement in het flatgebouw.

In de archieven van de gemeente is nog veel over de bouw van de flat te vinden, o.a. een rapport opgesteld door de inspecteur van de Gemeentelijke Bouw- en Woningtoezicht van Voorburg. Daarin zijn allerlei details over de bouw terug te vinden, zoals de opmerking, geschreven in het mooie handschrift van de inspecteur: ”Iedere keer er op gewezen, dat er geen puin naar beneden gegooid mag worden.” Geen overbodige luxe in een tijd, waarin nog weinig veiligheidshelmen gedragen werden.

Foto boven dit bericht: de feestcommissie

Park Vronesteyn Versierde tuin tussen flat en Vliet
                                                      Versierde tuin tussen de flat en de Vliet

Park Vronesteyn Bovenaanzicht tuin
                                                      Bovenaanzicht van de versierde tuin

Park Vronesteyn Italiaanse maaltijd 1
Park Vronesteyn Italiaanse maaltijd 2
                                                      Italiaanse maaltijd