Thrillerschrijver Jeroen Windmeijer mixt feiten, mysterie en mogelijke verklaringen.

De bekende Nederlandse thrillerschrijver Jeroen Windmeijer heeft op 28 juli een druk bezochte lezing gehouden in het Goede Doelen Boekenhuis Marianne in Voorburg. Windmeijer vertelde het verhaal achter zijn negen thrillers, waarvan nummer 9 (De Magdalena Codex) in het najaar verschijnt. Windmeijer wordt terecht de Nederlandse Dan Brown genoemd. In zijn debuut (De bekentenissen van Petrus) vind je de bekende Dan Brown-ingrediënten terug: een mysterieus oud document, waarvan de vinder pas geleidelijk de betekenis doorgrondt; gewelddadige belagers die op dat document uit zijn; een duo dat verliefd op elkaar wordt; achtervolgingen in een historische plaats. Windmeijer past die mix geheel op zijn eigen wijze toe. In zijn eerste trilogie is bijvoorbeeld Leiden als plaats van handeling gekozen, maar Middelburg en Zuid-Amerika kunnen ook die rol vervullen.

Inspiratie
Windmeijer werkt met ijzeren discipline aan zijn boeken. Eerst verricht hij drie à vier maanden onderzoek en vervolgens verwerkt hij de resultaten daarvan in zijn thriller. Hij produceert gemiddeld een boek per jaar. Zijn inspiratie put hij uit verschillende bronnen. Hij is bijvoorbeeld gefascineerd door Jezus, in zijn studententijd nog als gelovige en nu als niet-gelovige. Voor drie boeken (Het Isisgeheim, Het Evacomplex en de Magdalenacodex) heeft hij samengewerkt met Jacob Slavenburg. Slavenburg is cultuurhistoricus, die gespecialiseerd is in vroegchristelijke stromingen, hermetica en mysteriën.

1 aprilgrap
Als lezer van zijn boeken vraag je jezelf voortdurend af in hoeverre feiten de basis van het verhaal zijn. Een goede vraag omdat Windmeijer er ook niet voor terugschrikt de publiciteit te zoeken met zogenaamde ontdekkingen van historische documenten. Het Leids archief heeft aan veel mensen moeten uitleggen dat zijn in de krant gepubliceerde vondst van een document over The Pilgrims een 1 aprilgrap was. Zo blijven zijn boeken inspireren voor een eigen speurtocht naar de achterliggende feiten.

Huygens Festival
Goede Doelen Boekenhuis Marianne is te vinden in de Franse Kerkstraat in Voorburg, op nummr 5a. Het Boekenhuis ontvangt alle boeken en CD’s om niet en werkt uitsluitend met vrijwilligers. De boeken en CD’s hebben een klein prijsje, € 2,- per boek of € 5,- voor 3 boeken. De specials zijn er vanaf € 5,-. Met de opbrengst steunt het Boekenhuis Nederlandse goede doelen met ANBI-registratie. In de maanden juli, augustus en september is het goede doel het Huygens Festival. Het Huygens Festival is hét klassieke muziekfestival in Leidschendam-Voorburg. Het festival vindt plaats van vrijdag 23 september tot en met zondag 25 september in het Huygenskwartier Voorburg.


(foto's: Marianne Knijnenburg en Jolande Segers)

4 28 juli Boekenexpert William Segers introduceert Jeroen
5 Marianne Knijnenburg bedankt Jeroen Windmeijer voor zijn lezing