Dirk Kuyt en Wesley Sneijder zijn door de politie als getuigen verhoord omdat zij zouden hebben gegokt.

Dat gokken zou zijn gebeurd via de illegale website Edobet van de Voorburgse 'godfather' Piet S., zo meldt onze mediapartner Omroep West, naar aanleiding van een bericht uit het AD van afgelopen zaterdag. Uit afgeluisterde gesprekken blijkt dat Kuyt tot 25.000 euro per dag zou gokken, al ontkent Kuyt dat zelf.

Dirk Kuyt uit Katwijk is in februari van dit jaar twee keer verhoord door de politie. In die verhoren, ingezien door het AD, geeft de oud-speler van onder meer Liverpool en Feyenoord toe dat hij op Edobet heeft gespeeld nadat hij zijn actieve carrière als voetballer had beëindigd. 'Ik liet het vaak staan op de site, maar soms kreeg ik uitbetaald. Ik sprak dan bijvoorbeeld af bij een tankstation met iemand. Ik vond het wel fijn om dit cash te doen, zodat ik anoniem kon spelen.'
De profvoetballers kwamen in het onderzoek Taxus, een van de grootste drugszaken in Nederland van dit moment, naar voren door afgeluisterde gesprekken en door de politie in beslag genomen computers en gegevensdragers.
Wesley Sneijder ontkent in een verhoor dat hij op de site heeft gespeeld. Wel geeft hij toe dat hij is benaderd door mensen die zeiden dat hij schulden had en garant zou staan. Tegenover de politie verklaart Sneijder dat hij dit verhaal herkent. Volgens de recordinternational is hij later met de schuldeisers in gesprek gaan en is toen gebleken dat hij niets met de schulden te maken had. 'Ze boden wel tien keer hun excuses aan. Ik heb nooit meer iets van ze gehoord.'

Populaire site
De Telegraaf, dat zaterdag ook over de onthulling heeft gepubliceerd en de stukken kon lezen, weet dat Edobet onder voetballers lange tijd een populaire site was om te gokken op wedstrijden. Dat had te maken met gebruiksgemak, maar ook met hoge speelwinsten. Sommige inmiddels ex-profs speelden voor duizenden euro's per dag. Een aantal spelers kwam in de problemen omdat ze gokschulden niet meer konden voldoen.
Bij politie en justitie zijn meerdere gevallen bekend van spelers die in zulke gevallen ernstig werden bedreigd door onderwereldfiguren. In het geval van Edobet vermoedt justitie dat de site werd gebruikt als witwasvehikel voor een drugsorganisatie.

Wie is Piet S.?
Piet S. (65) werd in september 2020 gearresteerd op verdenking van grootschalige drugshandel, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Het Openbaar Ministerie (OM) beschouwt S. als 'eindbaas' van een internationaal drugsnetwerk dat grote partijen drugs, of grondstoffen daarvoor, van het ene naar het andere continent vervoerde. Daarbij zouden ook douaniers zijn omgekocht.

De Voorburger, met de bijnaam 'De Dikke', loopt al 40 jaar mee in het criminele circuit. Hij werd eerder veroordeeld voor handel in hasj en XTC. Ook werd hij in verband gebracht met andere grote namen als Cor van Hout en Sam Klepper. Justitie beschrijft S. als een man 'waar door andere criminelen serieus rekening mee gehouden moest worden'.

'Ver achter me gelaten'
Het OM, verantwoordelijk voor het onderzoek naar Piet S., wil tegenover De Telegraaf niets loslaten over de getuigenverhoren. Datzelfde geldt voor de advocaat van de drugsbaron.
In het AD reageert Kuyt dat de periode dat hij gokte via Edobet inmiddels ver achter hem ligt. 'Ik word liever niet meer herinnerd aan deze tijd.' Sneijder: 'Toen ik keihard kon bewijzen dat dit niet waar was, was dit verhaal afgedaan.'

Foto boven dit bericht: Dirk Kuyt (l) en Wesley Sneijder (r) aan tafel bij RTL7 als Champions League-analisten (foto ANP)

(bron: Omroep West)