Een van de activiteiten rond het 150-jarig bestaan van de Laurentiuskerk in Stompwijk is de renovatie van het Kerkbos.

Al zolang er op de huidige plaats een pastorie staat (sinds ongeveer 1755) bevindt zich achter de pastorie een grote tuin met daarin een hoeveelheid bomen. Dit werd meestal het 'bos van de pastoor' genoemd.
Omdat er inmiddels al enige tijd geen pastoor meer op de pastorie woont, is de tuin nu officieel 'Kerkbos' genoemd. Het heeft, net als de kerk en pastorie, een monumentale status.

In de afgelopen maanden is er in het bos veel onderhoud gepleegd. Er zijn bomen omgezaagd die aan het woekeren waren. Er zijn nieuwe bomen en struiken aangeplant en veel bollen in de grond gestopt. De borders zijn allemaal van kreupelhout en takkenbossen. In het bos nestelen heel veel vogels en leven allerlei kleine beestjes en insecten. Er zijn vogelhuisjes en vleermuizenkasten opgehangen.

Op 10 juni wordt deze renovatie gemarkeerd met een officiële opening. Om 11.00 uur gaat pastoor Broeders dit doen. Verder is er die dag van 10.00 tot 16.00 uur een markt met kraampjes. Er zijn boeken en devotionalia te koop. Ook komt een houtbewerker, iemand die met wol werkt en een kraam met vogelhuisjes voor ieders eigen tuin. Stichting Opkikker en Stichting Amigos hebben een kraam.
Er is een springkussen en schminken voor de jeugd en om 12 uur komt de fanfare met een klein concertje de 150 jarige feliciteren. Er worden rondleidingen door het bos en door de kerk gegeven. Een dag dus die je mee wilt maken.

De renovatie van het Kerkbos is verder ook erg goed voor de natuur. En iedereen die daar even heel rustig van wil genieten, kan dit doen.
Heeft u in de aanloop naar 10 juni nog boeken die verkocht mogen worden? Dan kunt u die nog inleveren.

Door: Peter van der Aar.
Bron: De Dorpsketting.