Vanaf vrijdag 1 juli zal Stompwijk in het Groene Hart drie dagen swingen tijdens het Summerland festival.

Rick den Hartog en Lie van Leeuwen zijn de organisatoren van dit festival en waren op 29 juni te gast in het programma ‘Midvliet Actueel’.

Herstart na coronacrisis
Den Hartog: ‘Ik moet eerlijk zeggen dat het voor ons helemaal niet zo heel moeilijk was. We stonden vooral ook te popelen om gewoon weer een keer aan de slag te gaan. We hebben eigenlijk al alle draaiboeken en dergelijke al wel klaar staan. Het was voornamelijk weer tijd voor ons om ons brein in gang te zetten. Dan heb je weer wat dingen te bedenken, maar daar kreeg ik ook weer heel veel energie van. Dus ik denk dat het juist nog meer leeft bij ons, nu het drie jaar geleden is dat het voor het laatst is geweest’.

De bands
Den Hartog: “Daar moest wel een herschikking plaatsvinden, want het is wel zo dat we in 2020 al met de voorbereidingen bezig waren voor ons festival en uiteindelijk was dat door corona niet doorgegaan. Toen waren er wel wat andere bands in het programma dan nu. Dat is in de loop van tijd veranderd en hebben we een andere line-up moeten bedenken”.

‘Het feestje voor onszelf’
Den Hartog: “We zijn gewoon een goede vriendengroep en we geven eigenlijk het feestje voor onszelf. Wij vinden het heel leuk om het te organiseren en om er bij te zijn. Ik heb het idee dat mensen dat soort van ook wel proeven en het daarom ook wel heel leuk en persoonlijk vinden. Het is gewoon een grote vriendengroep die daar rondloopt het hele weekend”.

‘Uit alle windstreken komen ze vandaan’
Den Hartog: “Het is nog net niet wereldwijd maar vooral mensen uit Zuid-Holland. De meeste mensen komen natuurlijk uit het Stompwijk. Veel mensen ook uit Zoeterwoude, Zoetermeer en Den Haag. We hebben er vannacht toevallig nog naar gekeken en zagen een paar mensen uit Amsterdam en Utrecht. Uit alle windstreken komen ze vandaan”.

Stichting zonder winstoogmerk
Den Hartog: “Ik denk wat ons grote voordeel is, is dat we er met een grote vriendengroep en een hoop vrijwilligers zijn. Dus we dragen het festival met elkaar. We hoeven er eigenlijk niks voor terug, behalve een heel groot feest. We zijn dan ook een stichting zonder daadwerkelijk winstoogmerk. Wij hebben er dus ook niet heel veel last van gehad dat het nu drie jaar niet is doorgegaan. Los van dat we natuurlijk heel graag wel een feest hadden gehad. Maar omdat we weinig vaste lasten hebben en we met veel vrienden en vrijwilligers zijn, hebben we daar eigenlijk niet zoveel last van”.

Leeftijdsgroep en programma
Den Hartog: “De leeftijdsgroep is vrij breed. Het is ook wel een gevarieerd programma wat dat betreft. Dus op de vrijdag zijn er iets meer bands en coverbands. Daar zijn we op zoek naar publiek van 15 jaar tot 45, de oudere jongeren ook wel onder ons. De zaterdag is wel echt een feest voor de jeugd om het zo te zeggen. Daar komen dj’s, eigentijdse muziek die denk ik de oudere jongeren ook wel leuk zouden vinden maar iets minder aanspreekt. Zondag is echt voor iedereen, van jong tot oud. We beginnen met een kindermiddag en daarna een coverband die voor iedereen leuk en gemoedelijk is”.

Thema
“We hebben er ook een thema aan verbonden namelijk Hawaii. Dus je zal ook zien dat er een Hawaii sfeer is die daar hangt. Dat is op vrijdag en in het weekend is dat nog meer. Het is in de openlucht met een tent ernaast voor alternatieve muziek. Het is dan uitgedost in een Hawaii resort.”

Locatie
Den Hartog: “Het is op het terrein van Stompwijk 92 bij onze sportvereniging. Onze parkeerplaats hebben we omgetoverd tot festivalterrein.“
Meer informatie is te vinden op www.stompwijksummerland.nl

Luister hier naar het interview in Midvliet Actueel.