Technasiumleerlingen van het Veurs Lyceum in Leidschendam hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan een opdracht voor Rijnlandcup.
De Rijnlandcup is een initiatief van technasiumnetwerk Rijnland. Hierin strijden technasiumscholen uit de regio om de beker door een actueel vraagstuk uit te werken.

De opdrachtgevers waren dit keer de vijf gemeentes (Leiden, Alphen a/d Rijn, Gouda, Leidschendam-Voorburg en Den Haag). Het vraagstuk was heel actueel: 'Hoe huisvesten van mensen die met spoed een woning nodig hebben, bijvoorbeeld jongeren, statushouders en spoedzoekers in de verschillende gemeentes'. De opgave was dus: ontwerp een passende noodwoning.

De leerlingen van het Veurs Lyceum hebben gewerkt als architecten en bouwkundigen, ze maakten plannen voor het verbouwen van locatie De Tol in Leidschendam. Het uitgangspunt was om daar minimaal 7 flexwoningen (noodwoningen voor een periode van 1 tot 3 jaar) te realiseren. De leerlingen moesten een slimme nieuwe indeling maken van het gebouw en zorgen dat de statushouder hier een mooie woning zouden krijgen.

Op woensdag 24 mei 2023 hebben de beste groepen, van de voorrondes van de alle scholen, hun plannen met maquettes gepresenteerd in de hal van het stadhuis in Leiden. De vakjury heeft daar de beste uit gekozen. De leerlingen van het Veurs Lyceum hebben helaas niet gewonnen, maar zijn wel weer een ervaring rijker.

Rector Philip de Vries: 'Wij zijn in ieder geval heel trots op hen en bedanken onze wethouder Bianca Bremer en de opdrachtgevers Carl de Koning en Jan Brugge'.

Door: Karin van der Spek
Bron en foto: persbericht Veurs Lyceum