Kapperszaken, tattooshops, beautystudio's en vooral veel afhaalzaken.

Dit is volgens bewoners van het centrum van Leidschendam de mix waaruit het aanbod in de Damlaan en het Damplein bestaat. Bewoners voelen zich onveilig en zeggen last te hebben van de afhaalzaken. Bezorgscooters blokkeren de stoep en er zouden veel jongeren op en rond de horecazaken hangen. Eén van de bewoners schreef namens een bewonersplatform een brandbrief aan de burgemeester over de leefbaarheid van het Damcentrum. Dat schrijft Annemieke Ruggenberg op de website van Omroep West.

Door de gemeente worden de Damlaan en het Damplein aangeprezen als 'winkelrijk en historisch'. 'Ze vormen het oude hart van Leidschendam waar winkels, dienstverlening, horeca, recreatie en evenementen op unieke wijze samenkomen', zo luidt een wervende tekst op de gemeentewebsite.
Dat laatste klopt volgens omwonenden al lang niet meer. "De teloorgang is al jaren geleden in gang gezet", zegt Aad de Roo. Als bewoner ziet hij steeds meer aantrekkelijke winkels verdwijnen en plaatsmaken voor met name afhaalzaken. "Erg onwenselijk in een gebied dat sowieso dagelijks vastloopt door verkeersdrukte", zegt De Roo. Bij al die afhaalzaken horen bezorgscooters, fietsen en soms ook auto's. "Voetgangers, moeders met kinderwagens en mensen met rollators komen er nauwelijks langs. Het geeft veel overlast en bovendien ook een armoedige uitstraling."

Volgens De Roo zitten er veel afhaalzaken in panden die eigenlijk een andere bestemming hebben. "In veel panden zitten maaltijdbezorgers die doodleuk ontkennen dat ze horeca zijn. Ze gaan zonder vergunning aan het werk in winkelruimtes, omdat ze vinden dat ze detailhandel zijn."
De Roo zocht verschillende keren contact met de centrummanager van de gemeente en met de vertegenwoordiger van de horeca-ondernemers, om zijn zorgen en die van andere bewoners kenbaar te maken. 'Tot nu toe leidde dat niet tot concrete verandering.'

Panden moeten gevuld blijven
"Ik begrijp de frustratie die sommigen hebben", zegt Alfred van Kesteren. Hij is voorzitter van het ondernemersfonds in Leidschendam Centrum. "Ik zou ook het liefste een mooie traiteur in de Damlaan hebben. Of een andere aansprekende speciaalzaak. Maar de realiteit is dat het voor veel ondernemers niet aantrekkelijk genoeg is hier. En de panden moeten wel gevuld blijven."

Van Kesteren probeerde onlangs nog een ondernemer die ging vertrekken uit The Mall of the Netherlands naar de Damlaan te halen. "En dan steeds in de file staan zeker? Zodat ik slecht bereikbaar ben", kreeg hij als reactie. De Damlaan en het Damplein zijn bekende verkeersknelpunten. Wie er in de spits met de auto rijdt, staat vaak in de file. Als je in die file om je heen kijkt, zie je de Damlaan leegstaande panden. "Zeker vijf winkelpanden staan leeg of zijn onlangs gesloten."

Volgens Van Kesteren had het Damcentrum al langer geleden prioriteit moeten krijgen bij de gemeente. 'Het blijft lastig om daar nu een concrete oplossing voor te vinden. Dit probleem speelt niet alleen in Leidschendam, maar in veel winkelgebieden. Ondernemers staan onder druk en er is vaker leegstand. Hier in Leidschendam had jaren geleden al meer moeite moeten worden gedaan om het gebied aantrekkelijk te houden', meent Van Kesteren.
"Zeker door de komst van The Mall of the Netherlands is er meer verkeersdrukte en minder interesse bij ondernemers om zich in het Damcentrum te vestigen." Ondanks dat van Kesteren begrijpt dat er behoefte is aan een beter aanbod, vindt hij de verhalen soms ook wat overdreven. "Men kiest er zelf voor om in een druk centrum te gaan wonen, neem dan naast de lusten ook de lasten."

Geblindeerde auto's
Een bewoner die tegenover één van de vele afhaalzaken woont, maakt zich met name zorgen over de veiligheid. "Ik zie dagelijks vanuit mijn raam hoe er vaak nog laat in de avond auto's met geblindeerde ramen voor deze zaak stoppen en in en uit lopen. Ik vraag me soms af of ze echt eten bezorgen, of misschien wat anders."

Haar buurvrouw valt haar bij. "Ik heb soms het idee dat ik in een criminele buurt woon. Maar ik praat er niet te veel over, omdat ik geen zin heb in gedoe. Straks heb ik het gedaan."
In het afgelopen jaar waren er een toenemend aantal geweldsincidenten in de Damlaan. Zo was er een overval op de avondwinkel, een vechtpartij in café De Bolle (daarop volgde een sluiting), de politie loste schoten in de Damlaan bij een aanhouding bij restaurant Flavours, dat kort daarna definitief sloot. Ook was er een aanhouding in een verkrachtingszaak, waarbij de dader zijn slachtoffer in de Damlaan oppikte. 

De Roo had onlangs een gesprek met de gemeente over de zorgen die leven bij bewoners. "Het gesprek was opzich positief. Maar het blijft de vraag wat er hierna gebeurt."
De gemeente zelf zegt daarover: "We hebben gesproken met vertegenwoordigers van de VvE's. Zij hebben ons verteld wat er allemaal speelt in Damcentrum. Een van hun punten was dat de horeca niet volgens bestemmingsplan wordt ingevuld. We hebben afgesproken dat de gemeente een aantal zaken gaat uitzoeken, controleren en waar nodig actie gaat ondernemen. Ook zijn er een aantal aandachtspunten over de verkeerssituatie. Daar wordt aan gewerkt door een verkeersspecialist. Zowel de politie en handhaving nemen Damcentrum en de parkeergarage mee in hun rondes."

Aanpassing 3 juni: in een eerdere versie van dit artikel stond dat omwonenden stelden dat een horecagelegenheid zou zijn gesloten vanwege een hennepkwekerij. De politie kan dit niet bevestigen. De gemeente heeft nog niet op deze (aanvullende) vragen hierover gereageerd. Omdat de aantijging niet te bewijzen valt, is op 2 juni deze zin uit het artikel verwijderd.

Door: Peter van der Aar.
Tekst: Annemieke Ruggenberg.
Bron: omroepwest.nl.
Foto: De Damlaan in Leidschendam (foto: Omroep West).