Op zaterdag 13 en zondag 14 mei vindt de Nationale Molendag plaats. In 1973 vond de eerste Molendag plaats, ter ere van het 50-jarig jubileum van De Hollandsche Molen.

Dit jaar bestaat deze vereniging 100 jaar! Hoe anders had ons molenlandschap er uit gezien als vele duizenden molenliefhebbers zich in deze afgelopen eeuw niet hadden ingezet om molens te onderhouden, te restaureren, soms vanaf de grond weer op te bouwen en te laten draaien en malen?

Er zijn ruim 1.200 molens behouden gebleven, waarvan er in het tweede weekend van mei zoveel mogelijk zullen draaien. Door iedereen uit te nodigen een molen te bezoeken laat men ook sponsors, sympathisanten en vrijwilligers van de toekomst zien hoe mooi en bijzonder molens zijn.

De Salamander is op 13 mei open van 11.00 tot 16.00 uur. Als vanouds is er weer alle aandacht voor hout. Er wordt natuurlijk gezaagd, er zijn rondleidingen en vrijwilligers en houtkunstenaars Martien en Jan vertonen weer hun draaiwerk. De kinderen kunnen onder begeleiding aan de slag met de figuurzaag.

Ook tolletjesmaker Eddy van Essen is dan present; hij gaat met kinderen aan het werk om te laten zien hoe je uit een stukje hout een mooi tolletje kunt maken. Met kleurplaten en speelblokken kunnen de jongsten ook aan de slag.