-
-
Op het terrein van Schakenbosch in Leidschendam komt al jaren een bijzondere groep mensen samen.
Ze delen lief en leed, koken met elkaar en knappen ondertussen ook fietsen op voor Oekraïners. Dit schrijft Annemieke Ruggenberg op de website van Omroep West.
Psycholoog Hans van Ierland bracht de groep - die veelal uit mensen met een GGZ-verleden bestaat - samen. Maar na deze week dreigt de groep uit elkaar te vallen. Hun pand gaat tegen de vlakte voor nieuwbouw en er is geen zicht op een nieuwe locatie. "Ik zie veel verdriet'", zegt de psycholoog.
Bezoekers van het centrum 'Alles voor Elkaar' komen zelf met ideeën wat ze willen bijdragen aan de groep. "Zo wordt hun gevoel van nut meteen vergroot", zegt oprichter Van Ierland. Er wordt geschilderd, klassieke muziek geluisterd, het groen rondom het pand wordt onderhouden en er werden karaokeavonden gehouden.
Van Ierland gelooft erg in zogenoemde 'positieve psychologie'. "Als je mensen activiteiten voorschotelt en vraagt waar ze aan mee willen doen, komt er niet altijd respons. Maar als je bijvoorbeeld vraagt of ze mee willen helpen koken voor eenzame ouderen, werkt dat wel", vertelt hij. "Mensen willen graag bijdragen en zich nuttig voelen."
'We moeten alles leeghalen'
Vanuit deze gedachte is hij Alles voor Elkaar gestart. De groep die uit ongeveer dertig personen bestaat, is een bonte verzameling van mensen die allemaal problemen hebben gehad in hun leven. Anderen - zoals Laura - zitten er omdat ze het gezelschap kunnen waarderen. 'Er komen hier mensen uit verschillende culturen', vertelt Laura. 'Ik vind het mooi dat we samen koken en je zo ook gerechten proeft uit andere landen. Ik kom hier nu 2,5 jaar en het geeft me een wekelijkse structuur en gezelligheid.'
Ineke en Izaak zijn in de fietswerkplaats. Ze schroeven een spiegel van de muur. 'Alles moet hier weg', zegt Izaak met een haperende stem. "We moeten alles leeghalen", zegt Ineke. "Maar hoe dan?" Ineke noemt het 'verschrikkelijk' dat de groep hun locatie kwijtraakt. 'En we hebben nog niet eens een nieuwe plek."
Uit alle hoeken van de regio zijn er fietsen naar het wijkcentrum gebracht. "Die knap ik op en verkopen we voor een zacht prijsje", vertelt Leo. "Ik heb er ook veel gerepareerd voor Oekraïners en andere vluchtelingen." Hij weet nog niet goed wat hij gaat doen als het wijkcentrum verdwijnt. "Ik ben afgekeurd. Werken voor een baas lukte op de een of andere manier niet goed. Hier lukt het wel. Gelukkig is het nu lente. Ik ben graag buiten. Maar ik denk dat ik zonder het wijkcentrum meer thuis zal zijn en minder aanspraak heb."
Niet genoeg geld voor huur
Van Ierland merkt dat er steeds minder ruimte is voor mensen die elkaar laagdrempelig willen ontmoeten. "Er is nauwelijks maatschappelijk vastgoed meer. Kerken worden woningen en overal komen nieuwbouwwijken. Terwijl plekken zoals 'Alles voor Elkaar' juist zo nodig zijn."
Het wijkleercentrum leeft van een subsidie. Er is niet genoeg geld om een particulier pand te huren. "We hadden nu een leegstandbeheer-overeenkomst. We rekenden op juni of juli als maand om te vertrekken. Dan had ik nog wat langer de tijd gehad om iets nieuws te vinden. Het viel wel rauw op ons dak dat we er binnen een maand uit moeten zijn." De versnelde afwikkeling heeft te maken met de planning van de nieuwbouwwijk. De ontwikkelaar wil zo snel mogelijk beginnen met het gereed maken van de locatie.
Ondertussen groeit de stress bij de bezoekers. Van Ierland: 'Ik zie mensen letterlijk huilen. Of boos weglopen en dan toch weer terugkomen. Mensen die voor zich uitstaren en spanning voelen door de verandering." Hij is strijdlustig, maar uitzicht op een nieuwe plek is er simpelweg niet.
Van Ierland heeft nauw contact met de gemeente Leidschendam-Voorburg. ChristenUnie, GBLV, PvdA, GroenLinks, CDA, SP, D66 en VVD hebben het college van burgemeester en wethouders vragen gesteld en willen weten wat de gemeente kan doen om ervoor te zorgen dat het centrum een nieuwe plek krijgt. Tot dusver heeft de gemeente nog geen alternatieve plek gevonden.
"De gemeente stimuleert maatschappelijke initiatieven en prijst de betrokkenheid van inwoners en stichtingen, zoals het initiatief Wijk Leercentrum 'Alles voor elkaar'. Vanwege deze reden denkt de gemeente ook mee over een alternatieve huisvesting", liet een woordvoerder van de gemeente weten.
(bron: omroepwest.nl)
Foto boven dit bericht: bezoekers van het wijkleercentrum genieten voor de laatste keer van een gezamenlijk avondeten (foto: omroepwest.nl)