De afdeling Stadsbeheer van de gemeente Leidschendam-Voorburg heeft op de Raadhuisweide in Leidschendam een flinke hoeveelheid bloembollen gepland.

Hiermee wil men de gemeente groener en biodivers maken. De bollen zijn machinaal met een kleine trekker geplant. De Raadhuisweide (het park rondom het raadhuis in Leidschendam) bestaat grotendeels uit gazon met bomen. Diverse delen van dit gazon hebben een functie als speelplek, hondenlosloopveld of voetbalveld. Maar er waren ook delen die geen duidelijke functie hadden, die wel intensief als gazon gemaaid werden.

Sneeuwklokjes, krokussen en narcissen
De natuurwaarde (de mate van biodiversiteit) is op zo’n intensief gemaaid gazon vrij laag volgens Stadsbeheer. Daarom zijn hier nu diverse soorten bollen zoals sneeuwklokjes, krokussen en narcissen aangeplant, zodat er van februari tot in april hier bloemen bloeien en kleur aanwezig is. Deze bollen kunnen zich ook uitzaaien zodat ze ook op andere plekken terecht kunnen komen.

Aangepast maaibeheer
Door het planten van de bollen moet ook het maaibeheer aangepast worden. De eerste maaibeurt zal nu pas eind mei begin juni plaats vinden, als het blad van de bollen is afgestorven en alle energie uit dit blad weer in de bloembol is teruggetrokken. Minder maaien is sowieso ook goed voor de bomen die hier staan. Maaimachines verdichten namelijk de bodem, waardoor het bodemleven ook achteruitgaat. Dit bodemleven is weer belangrijk voor gezonde grond, zodat de bomen hier goed kunnen groeien.

Ook op andere plekken in de gemeente worden de komende jaren dergelijke acties gestart, om de biodiversiteit te vergroten en de stad weerbaarder te maken tegen het veranderende klimaat. Dit kan zijn in de vorm van het vervangen van bestrating door groen, het planten van bloembollen, het omvormen van gazon naar bloemrijk grasland of het aanbrengen van inheemse struikbeplanting.

Stadsbeheer Leidschendam-Voorburg: 'Zo proberen we onze gemeente groener te maken. En het oog wil ook wel wat! Nog heel even geduld en de bolletjes zullen uit gaan komen. Dat wordt genieten'.

Bron: facebook Stadsbeheer LV