Huygens’ Hofwijck in Voorburg organiseert dit jaar in het kader van de landelijke Poëzieweek voor de tiende keer de succesvolle dichtwedstrijd Dichter op Hofwijck.

Iedereen die van dichten houdt kan daaraan meedoen, jong, oud, professional of enthousiast amateur. De Poëzieweek 2022 loopt van 27 januari tot en met 2 februari. Het thema is ditmaal ‘natuur’, het motto is ‘bloesemingen en overvloed’.

Thema
Het voorbije jaar hebben we maar in beperkte mate kunnen reizen. Het buitenland was lange tijd niet bereikbaar, dus hebben velen van ons de natuur dichter bij huis ontdekt. De organisatie van de landelijke Poëzieweek verwoordt het als volgt: ‘Niet zozeer de ver-weg-natuur of de hoge-bergen-natuur, maar wel de vergeet-me-nietjes-natuur, de wandel-je-mee-natuur, de hoeveel-vlinders-tel-jij-in-jouw-tuin-natuur, de laten-we-samen-over-een-beekje-springen-natuur. We hebben het avontuur in onze achtertuin herontdekt, de schoonheid van onze beken en bossen, vogels die we gisteren niet hoorden, eekhoorns die we niet meer zagen. We werden weer verliefd op onze vierkante meter tuin, de geraniums op ons balkon. Tijdens deze Poëzieweek laten we ons verrassen door lieveheersbeestjeswoorden, door slingerplantzinnen en varenverzen. We fluisteren gedichten om de dieren te verwarmen in hun winterslaap, we laten onze woorden waaien in de wind. We geven taal aan wat we belangrijk vinden en willen bewaren. We zingen luid over een groene toekomst, vol bloesemingen en overvloed.’ Als dit citaat geen aansporing is om de pen op te pakken …

Meedoen?
Dichters van vanaf 16 jaar kunnen hun werk tot en met zondag 2 januari 2022 insturen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het is prettig als u ook uw contactgegevens én telefoonnummer vermeldt. Iedere inzender krijgt een bericht van ontvangst. Een deskundige jury onder voorzitterschap van Ad Leerintveld, voormalig conservator bij de Koninklijke Bibliotheek, zal de inzendingen beoordelen. De gedichten die doordringen tot de shortlist zullen in januari opgenomen worden in de Voorburgse poëzieroute, die als vanouds wordt georganiseerd in het Huygenskwartier. De prijswinnaars zullen worden bekendgemaakt tijdens een feestelijke poëzieavond op Huygens’ Hofwijck, op woensdag 2 februari.

Er zijn twee prijscategorieën: de juryprijs en de publieksprijs. De vakjury bekijkt alle gedichten en kiest een winnaar, een tweede en derde prijswinnaar. Daarnaast is er een publieksprijs. Het publiek kan een winnaar aanwijzen uit de shortlist, twintig door de jury geselecteerde gedichten. Deze shortlist zal vanaf 10 januari te lezen zijn op de website van Huygens’ Hofwijck.

Zie voor meer informatie en het wedstrijdreglement www.hofwijck.nl

(foto: Charles Groeneveld)

Contactgegevens Midvliet

Algemene correspondentie
Postbus 1042
2260 BA  Leidschendam

Studioadres & Bezoekadres
Damlaan 35a
2265 AL Leidschendam

Telefoon studio: 070-3202266
Redactie: redactie@midvliet.nl
E-mail: info@midvliet.nl

 

Radio & Televisie

Radio
Ether: 107.2 Mhz
DAB+: kanaal 11B (DAB lokaal 45)
Ziggo digitaal: 916
KPN  digitaal: 1189
XS4All digitaal: 1189
Of via de livestream

Televisie
Ziggo: kanaal 41
KPN:  kanaal 1489
XS4All: kanaal 1489
Of via de livestream