De komende tijd zullen er in de Binckhorst duizenden nieuwe woningen (25.000 in het Central Innovation District (CID)-Binckhorst) verrijzen.


Om al die nieuwe bewoners te verplaatsen is een nieuwe tramverbinding nodig. Volgens de plannen zou dit tracé ook door Voorburg-West moeten lopen, maar het gemeentebestuur van Leidschendam-Voorburg en bewoners verzetten zich hier massaal tegen.

Arnold van der Heijden, voorzitter van ROVER Regio Haaglanden: “Ik heb daar best wel begrip voor, maar wij als ROVER kijken niet alleen naar de Binckhorst en naar Voorburg. We hebben dat onlangs aan alle fractievoorzitters in Leidschendam-Voorbrug kenbaar gemaakt. We moeten naar de hele regio kijken. En dan kijken we ook naar de komende twintig jaar. Er vindt door de woningbouwopgave een verdere verdichting plaats en dan heeft niet alleen Voorburg hiermee te maken.”

In Leidschendam-Voorburg is massaal verzet tegen de aanleg van de tramlijn door Voorburg-West. “Die emotie begrijpen wij wel. Het is wel mogelijk om op korte termijn het verkeer ook via een andere route af te wikkelen. We kunnen dan onder de Maanweg onder de viaducten van NS en de Utrechtsebaan door, via de Laan van Nieuw Oost Einde en het busstation, doorgetrokken worden naar de huidige tramsporen op maaiveldniveau voor het Voorburg station. Hiermee ontlasten we de Prinses Mariannelaan en de omliggende woningen.”

“Wij delen ook de mening als ROVER maar ook de Metropoolregio Den Haag-Rotterdam (MRDH) dat we van het Huygens Hofwijck moeten afblijven”, vervolgt Van der Heijden. “Als de railverbinding naar Zoetermeer moet gaan in de toekomst, dan zal Hofwijck zeker niet aangetast gaan worden. We moeten dat met rust laten. We kunnen ook ondergronds dan.”

Er is veel discussie momenteel over de aanleg van de nieuwe tramverbinding. Sommige mensen vrezen dat er een te grote vertraging zal gaan optreden. “Daar ben ik niet bang voor. Er is wel een beetje woningbouw, maar de ontwikkeling is er niet van de ene op de andere dag. Zolang we geen vertraging kennen van zo’n drie tot vier jaar zie ik geen problemen. Men is nu onderling ook in overleg getreden en dat zal de komende jaren ook gaan gebeuren.”

Alle interviews uit het programma Midvliet Actueel zijn hier terug te beluisteren.

Contactgegevens Midvliet

Algemene correspondentie
Postbus 1042
2260 BA  Leidschendam

Studioadres & Bezoekadres
Damlaan 35a
2265 AL Leidschendam

Telefoon studio: 070-3202266
Redactie: redactie@midvliet.nl
E-mail: info@midvliet.nl

 

Radio & Televisie

Radio
Ether: 107.2 Mhz
DAB+: kanaal 11B (DAB lokaal 45)
Ziggo digitaal: 916
KPN  digitaal: 1189
XS4All digitaal: 1189
Of via de livestream

Televisie
Ziggo: kanaal 41
KPN:  kanaal 1489
XS4All: kanaal 1489
Of via de livestream