×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 87 niet laden
(VIDEO) Bij monumenten denken we meestal aan statige oude gebouwen, maar ook Molen de Vlieger in Voorburg mag zich een rijksmonument noemen. De molen werd in het begin van de 17e eeuw gebouwd om Den Haag en Voorburg droog te malen, in 1621 om precies te zijn.

Open Monumentendag
De Vlieger bestaat dit jaar daarom vierhonderd jaar, en dat wordt feestelijk gevierd met allerhande activiteiten en een gedenkboek. Vanwege de vierhonderdste verjaardag van Molen de Vlieger werd Open Monumentendag dit jaar geopend op het terrein van de molen. Wethouder Astrid van Eekelen en Cees Postema, voorzitter van de Stichting Open Monumentendagen LV, verzorgden in dat kader twee korte openingstoespraken.

Van Eekelen mocht een linosnede van de Molen in ontvangst nemen uit handen van beeldend kunstenares Mariska Mallee. Samen met Ben Stolk zes linosneden maakte zij in totaal zes linosneden van markante plekken uit Leidschendam-Voorburg.

Molenaar Bram Zonderop
Presentator Max Nierstrasz was erbij om verslag te doen. Hij sprak onder meer met molenaar Bram Zonderop, die de molen in gang houdt en rondleidingen verzorgt voor de vele bezoekers die de molen jaarlijks trekt. Hij is via zijn familie het beroep ingerold. "Mijn vader was altijd molenaar hier, en mijn grootvader. En op een gegeven moment kwam de molen vrij, toen dacht ik: hé, dat is mijn kans om iets met die molen te gaan doen!"

Zonderop ontving ongeveer twee weken eerder de zilveren erepenning, de hoogste gemeentelijke onderscheiding. Dit omdat hij de Vliegermolen al vijftig jaar bedient. Wethouder Astrid van Eekelen omschrijft Zonderop als "ontzettend zorgzaam. Trots. Hij is dag en nacht in de weer voor deze molen."

Historische achtergrond
Molen De Vlieger is een van de oudste poldermolens van Nederland en is nog volledig maalvaardig. Het is een achtkantige houten molen, gedekt met riet en op lage voet. Net zoals de meeste poldermolens is ook Molen De Vlieger een grondzeiler, een windmolen waarvan de draaiende wieken laag over het erf scheren en de zeilen vanaf de begane grond worden aangebracht.

Overigens heette molen de Vlieger (ook wel de 'Vliegermolen' genoemd) niet altijd zo. Oorspronkelijk was de naam 'Binckhorstmolen'. In de 18de eeuw werd naar de mode van die tijd deze molen de naam gegeven van de molenaar, Arie de Vlieger. Vanaf 1872 tot 1947 functioneerde Molen De Vlieger als hulpgemaal van een stoomgemaal (van de Woudekade). In 1989 werd de molen vanaf de Allard Piersonkade in Voorburg verplaatst naar de huidige locatie aan het Essepad en weer maalvaardig gemaakt. 

Foto: Max Nierstrasz