Afgelopen maanden werkte de gemeente Leidschendam-Voorburg aan een wijkgroenbeheerplan voor de wijk Essesteijn in Voorburg.

Hierin staat hoe de beplanting wordt ingericht, hoe het beheer is vormgegeven en hoe het onderhoud wordt uitgevoerd. Belangrijke bouwstenen komen van de wijkbewoners zelf. Hun groene wensen, suggesties, knel- en aandachtspunten zijn waar mogelijk meegenomen in het plan, dat in december definitief is vastgesteld door het college.

Het plan richt zich op het verbeteren van het groen en de leefbaarheid in de wijk. Er staan onder andere verbetermaatregelen voor knelpunten in. Ook is in beeld gebracht of de struikbeplanting aan vervanging toe is en of er bomen zijn die vervangen moeten worden. Zo worden in de hele wijk 20 nieuwe bomen bij geplant. 67 bomen worden vervangen door nieuwe bomen omdat zij in slechte conditie zijn.

Ook de bomen op het parkeerterrein langs de Wilgendreef bij station Voorburg ’t Loo worden vervangen, zij lijden aan essentaksterfte. 10 bomen worden vervangen omdat ze overlast veroorzaken. Verder wordt er verdeeld over de wijk zo’n 14.000 m2 struikbeplanting vervangen en zo’n 61.000 m2 struikbeplanting en bosplantsoen gedund.

Het wijkgroenbeheerplan heeft een uitvoeringstermijn van tien jaar. Het resultaat is een kwalitatief betere en meer kleurrijke beplanting in de wijk. Het plan is in te zien op de website van de gemeente.

(foto: Gemeente Leidschendam-Voorburg)