[VIDEO] Enorm schrikken was het wel voor de bewoonster van de Van Wassenaerstraat 43 in Voorburg. Zaterdagnacht ging vlak onder haar woning de blauwe Opel Corsa van haar nieuwe buren in de hens.

"Ik hoorde een plof, en toen ik ging kijken zag ik allemaal vlammen onder mijn raam. Ik heb in paniek 112 gebeld en ben naar buiten gerend." De brand had gemakkelijk over kunnen slaan naar haar studioappartementje boven de voormalige autogarage waar het voertuig voor stond geparkeerd. De garagedeuren zijn in ieder geval flink zwart geblakerd. Met de rookschade in het appartement zelf valt het volgens de vrouw wel mee. "Er is wel wat waterschade van het blussen." Gisteren heeft ze dan ook bij haar zoon geslapen. 

"Het zijn gewoon imbecielen", zegt de overbuurman bij wie de vrouw gisteren naderhand heeft kunnen overnachten. "Het had haar zomaar het leven kunnen kosten. Je steekt sowieso geen auto in de fik, maar al helemaal niet als die zo dicht bij een woning staat geparkeerd." Hij probeert de vrouw gerust te stellen. "Dit is niet tegen jullie gericht hè. Dit zijn pubers die een verzetje zoeken en dan gewoon rond gaan kijken naar een auto op een geschikte plek." 

Frustrerende ervaring
"Het is best wel een frustrerende ervaring", zegt Cornelis van Schaik (79), de eigenaar die zijn auto afgelopen weekend in vlammen op zag gaan. "We wonen hier precies een maand, en dan dit." Zijn echtgenote en hij zijn vanuit Assen verhuisd om dichter bij hun kinderen te kunnen zijn, zo vertelt hij. Ze hebben de woning en de garage recentelijk voor een relatief betaalbaar bedrag kunnen overnemen.

Zaterdag werden ze 's nachts gewekt door gebons op de ramen: dat was de buurvrouw die boven de garage woont. 

"Ik heb nog geprobeerd het vuur te doven met de tuinslang van de voortuin, maar dat haalde niet zoveel uit." Daarna heeft Van Schaik een brandblusser gepakt en geprobeerd vanaf de andere kant bij de auto te komen. "Ik heb mijn vingers nog gebrand: die deur was loeiheet. De brandweer heeft me op zeker moment ook gesommeerd om uit de garage te blijven, want die stond vol dampen."

Schade
De volgende ochtend is hij begonnen met puin ruimen. "Ik heb de verzekering gebeld, en die hebben een sloopwagen geregeld om de auto af te voeren. Die was er binnen een uur." 

"Ik heb alle vervolgens alle verbrandingsresten weggehaald. Het was een en al roet; ook in de garage lagen er verbrandingsresten. Tja, die brandweermannen banjeren overal doorheen." Binnenkort komt er een taxateur om de schade aan de garage en het studiootje op te nemen, zo vertelt hij. Zonder auto hoeft het oudere echtpaar niet lang te zitten. "We kunnen via de verzekering voorlopig voor €300,- een auto huren," vertelt Van Schaik. "En dan moeten we maar 's uitkijken naar een andere auto." 

Laconiek
Toch blijft hij laconiek onder alle tegenslag. "Weet je, ik denk maar zo: wat is gebeurd, is gebeurd. We kunnen er toch niets meer aan veranderen." Van Schaik is positief verrast over het optreden van de overheid. "De hoofdagent heeft proces verbaal opgemaakt. Die kregen we 's ochtends in de bus. Ook de wijkagent is langsgeweest. Een zeer betrokken persoon, als er wat was konden we altijd bellen. Zij heeft ook de wethouder ingeseind. Die heeft later ook inderdaad gebeld."

Ook de reacties van bekenden en buurgenoten heeft het echtpaar als warm ervaren, zo vertelt hij. "Veel mensen hebben gereageerd om te vragen hoe het nu ging." Sommige mensen kwamen zelfs een bloemetje brengen. Voor de schrik.

Blik op de toekomst
Ondanks de valse start heeft Van Schaik geen spijt van zijn verhuizing naar Voorburg. "Ik denk maar zo: het is nu verleden tijd. Je moet de blik op de toekomst gericht houden."

Foto: zondagmiddag was de auto al verwijderd (Midvliet)