slopenhuizenvoorburg1Woningcorporatie Wooninvest uit Leidschendam-Voorburg wil in het hart van Voorburg 96 huizen slopen. Dit heeft de corporatie in een brief aan de bewoners laten weten. Hierdoor is er onrust ontstaan onder de inwoners van de betreffende wijken in het Oranjekwartier.

De woningen aan de Emmastraat, Prins Hendrikstraat en Oranje Nassaustraat zijn in de jaren ’20 van de vorige eeuw gebouwd. De laatste keer dat Wooninvest een ingreep heeft gedaan is in de jaren ’90 geweest. Er is toen besloten dat het de laatste keer zal zijn dat Wooninvest iets aan de woningen gaat doen. De woningen zijn volgens de woningcorporatie zo gezegd “op”. De meeste bewoners wonen er op dit moment echter nog met veel plezier.

In 2019 is Wooninvest begonnen met de plannen voor 'project Emma' waarbij nu op basis van nader onderzoek naar o.a. de technische staat van de huizen, duurzaamheid en de gevolgen voor de huidige bewoners, is gekozen om de huizen te slopen en nieuwbouw neer te zetten. In het onderzoek is ook gekeken naar de cultuurhistorische waarde van de historische gevels van de woningen. Wat hiermee gaat gebeuren is nog onduidelijk.

Wooninvest geeft aan dat er voor de huidige bewoners een sociaal plan wordt opgesteld waarin afspraken worden gemaakt over een terugkeergarantie en verhuiskostenvergoeding.

slopenhuizenvoorburg2
Foto's: Ap de Heus