×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 134 niet laden

Zijn omwonenden op de hoogte gebracht van de voorgenomen plaatsing van de POP-kast?


Boze reacties van omwonenden over een onlangs geplaatst POP station in het plantsoen rond de Nassaulaan in Leidschendam zijn aanleding voor de fractie van GBLV bij monde van raadslid Hans Peter Klazenga om vragen te stellen aan de verantwoordelijk wethouder met name over de vergunnings- of meldingsplicht. Hij vraagt zich daarnaast af of omwonenden mogelijkheid van bezwaar hebben. De VVD maakt zich zorgen over de plaats van het POP station: "Het is volgens de aannemer van de kasten technisch mogelijk om het station naar achteren in het groen te plaatsen zodat het speelveldje behouden blijft en er geen onveilige hoek voor fietsers ontstaat. Wij vragen ons af waarom de gemeente hier dan niet voor gekozen heeft”, aldus raadslid Sabrina van den Heuvel.
Beide raadsleden willen ook weten of andere wijken niet verrast gaan worden. In de gemeenteraad is op dinsdagavond een tweeminutendebat over het onderwerp.

Een POP-station (Point of Presence) is vergelijkbaar met een elektriciteitshuisje: het is een hoofdverdeelstation van waaruit de glasvezelkabels de woonwijken ingaan. T-mobile wil de komende jaren alle huizen in Leidschendam van glasvezelkabels voorzien, waarvoor dus talrijke POP stations nodig zijn.

 (foto's: Maarten Vos)

=====================================

Maarten Vos zond ons onderstaande mail:

"Op donderdag 4 november 2021 heeft de gemeente, tot verbazing van de hele buurt, een kolos van een glasvezelcentrale geplaatst op het plantsoen bij de kruising Nassaulaan/Prins Bernardlaan. Vanuit een goed verborgen besluit uit 2017 (namelijk gelinkt aan een andere buurt), ver binnen de eigen bezwaarperiode van het uiteindelijke plaatsingsbesluit (die nog tot 25 november 2021 loopt) en op een plek waar geen bewoner zo'n hoog object zou mogen plaatsen (direct aan de stoep en aan een gevaarlijke kruising). Supersnel internet gaat helaas gepaard met superslechte besluitvorming in Leidschendam.

Het resultaat (zie bijgevoegde foto's): weg uitzicht voor direct aanwonenden, weg door de gemeente zelf zorgvuldig aangelegd plantsoenaanzicht, en weg toch al beroerde verkeersveiligheid.

Het gevolg: bewoners moeten ongewild weer 'lastig' gaan doen met WOB-verzoeken, bezwaarprocedures en voorlopige voorzieningen om te voorkomen dat er kabels worden gelegd en aangesloten voordat herplaatsing kan plaatsvinden. Wethouders, raadsleden en journalisten moeten worden ingeschakeld en ludieke tegenacties voorbereid. Vermoeiend...

Let wel, (bijna) niemand is tegen de komst van de centrale (al is die wel heel erg groot). Snel internet is de toekomst en hij moet ergens staan in de wijk. Maar op deze plek. Nee, dat nooit.

Was er dan geen alternatief in het plantsoen? Zeker wel, dat is het bizarre en frustrerende aan het geheel! Gewoon tegen of zelfs in de bebossing aan de andere kant, wat het meeste bezwaar zou wegnemen. Nota bene zoals de uitvoerder zelf ook prefereerde en elders ook zo heeft gedaan. Als mede een ambtenaar die een dag eerder ter plekke aangaf dat dit echt niet kon en de uitvoering gestopt moest worden. Maar de bepalende gemeenteambtenaar hield bij plaatsing voet bij stuk: dit was de makkelijkste plek, punt uit. U leest het goed: niet de beste, mooiste, veiligste of meest gedragen plek. Nee, de makkelijkste. Die had duidelijk nog nooit van burgerparticipatie, instemming en draagvlakcreatie gehoord. Wacht, zijn dat geen speerpunten van de gemeente LV?

Kortom, ons Sinterklaaslijstje voor dit jaar:
per directe stillegging van de kabellegging op en om het plantsoen
herplaatsing van de centrale aan de andere kant van het plantsoen met de benodigde aanplanting ter maximale verberging van het object
excuses aan de omliggende bewoners voor de onnodige stress, irritatie en tijdsbesteding
een grote bos bloemen voor de bewoners van Nassaulaan nr. 27
dat alles zonder te hoeven WOB-en, bezwaren en voorzien
en een jaar lang gratis glasvezelinternet voor de buurt. Of gaat dat te ver?
Wie kan ons helpen deze ambtelijke blunder zo snel mogelijk recht te zetten?

Namens de buurt Nassaulaan, Willem de Zwijgerlaan en Prins Bernardlaan."

POP kast 2
POP kast 3
POP kast 4