Bewoners in Leidschendam-Noord klagen al jaren over ongedierte. De meeuwen zijn net vertrokken en nu zijn het de ratten die voor onrust zorgen.

Dit meldt onze mediapartner Omroep West. Volgens bewoners doet de gemeente te weinig om het probleem tegen te gaan.

Overal afval
Een stuk verderop in de buurt woont Roel Grouwstra. Hij is vrijwilliger bij de dierenambulance en liefhebber van dieren. 'Ik heb op zich geen problemen met ratten. Maar met de oorzaak van dit probleem heb ik wel moeite', zegt hij. Roel doelt op het afval. 'Mensen gooien etensresten van hun balkons, soms wel van zes hoog. En bewoners vinden het leuk om bijvoorbeeld vogels te voeren. Maar als je vogels voert, voer je ook de ratten.'

Roel loopt vaak door de buurt met zijn dochters om afval op te ruimen. 'Binnen een uur hebben we dan zeven vuilniszakken vol. Het loopt de spuigaten uit.' Tijdens de wandeling door de buurt zijn er ook lokdoosjes te zien. 'Er groeit onkruid in die doosjes, zie je dat? Ratten zijn heel slim en weten dat ze daar niet in moeten lopen', zegt Roel.

De gemeente heeft schoonmakers ingezet die de buurt schoon moeten houden. 'Mensen zetten vaak vuilniszakken naast de containers', vertelt Bas van der Stap, die namens de gemeente doordeweeks komt schoonmaken. 'Ik prik afval en haal de bijzettingen op. Ik merk en zie ook dat veel mensen hier de vogels voeren. Soms kopen ze daar zelfs speciaal voer voor. Maar eigenlijk voeren ze dan de ratten.'

Wanneer Bas in het weekend vrij is, stapelt het zwerfafval zich op. Als de verslaggever van Omroep West in het weekend met haar camera rondloopt, zie je overal afvalplaatsen die wemelen van de etensresten en van de openstaande zakken.

Ingrid heeft contact met de gemeente over het probleem. 'Er wordt al vier jaar lang vooral gepraat. Ik zou graag meer actie zien', zegt ze. Ingrid en ook Roel denken bijvoorbeeld aan het uitdelen van boetes aan mensen die hun afval dumpen en die vogels voeren.

'Bepaalde plekken hier in de buurt liggen vol met brood. Vind je het gek dat er dan ratten komen?' zegt Ingrid. Ze voelt zich na jarenlang aandacht vragen voor dit probleem, behoorlijk machteloos. 'Dat is wel het goede woord ja. Je ziet de buurt achteruit gaan en je hebt het gevoel er niets tegen te kunnen doen.'

De gemeente Leidschendam-Voorburg is op de hoogte van het ongedierteprobleem. Ook verhuurders denken mee over een oplossing. Zo heeft Wooninvest een animatievideo gemaakt die mensen zou moeten leren over de gevolgen van het dumpen van afval. Omroep West vroeg de gemeente om een reactie op het voorstel van de bewoners om boetes uit te gaan delen, zoals ook in andere gemeentes gebeurt. Zodra de reactie binnen is wordt deze hier geplaatst.

(bron: omroepwest.nl)
(afbeelding van Wolfgang Vogt via Pixabay)