De man die verdacht wordt van de moord op studente Emmy (31) uit Leidschendam staat donderdag voor de rechter.


Aron S. heeft bekend dat hij zijn ex eind juli doodstak in haar appartement aan het Abdijland in Leidschendam, maar de 34-jarige Amsterdammer ontkent dat hij een vooropgezet plan had. Waarom S. tot zijn daad overging is nog niet duidelijk. Hij was volgens deskundigen volledig ontoerekeningsvatbaar op de dag van de steekpartij. Het Openbaar Ministerie twijfelt daaraan.

Op 31 juli 2020 rond 12.45 uur vult het Abdijland zich met hulpdiensten. Een ooggetuige hoort Emmy kort voordat de politie arriveert om hulp roepen en ziet hoe de vrouw op haar balkon bij haar keel wordt vastgegrepen door een man in het zwart. Dezelfde avond wordt de 34-jarige Aron S. aangehouden in zijn woonplaats Amsterdam. Volgens het OM heeft hij zijn ex met meerdere messen gestoken en gesneden in haar hals, buik, armen en benen.

Emmy volgde de master Forensische Criminologie aan de Universiteit Leiden en was bijna klaar met haar scriptie. Ze was volgens de universiteit een doorzetter: 'Ze was geen klager, ook niet als het weleens heel druk was, of een tentamencijfer tegenviel. Emmy bleek iemand op wie we altijd konden rekenen. Ze was geen haantje de voorste, maar kon goed opschieten met haar medestagiaires.'

Volledig ontoerekeningsvatbaar
Aron S. heeft de moord bekend. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum hebben onderzocht of S. psychische stoornissen heeft en concluderen dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar was. Ze stellen vast dat de 35-jarige Amsterdammer tijdens de gebeurtenis geen controle had over zijn emoties. 'Bij de verdachte was sprake van een enorme impulsdoorbraak.'

De officier van justitie was eerder nog niet overtuigd dat Aron S. in een emotionele opwelling handelde en daarom volledig ontoerekeningsvatbaar was. 'Er is ook nog een andere toedracht mogelijk', zei de aanklaagster. Ze sluit niet uit dat S. naar de flat is gegaan met een vooropgezet plan om Emmy iets aan te doen. Als de rechtbank de conclusies van de deskundigen overneemt, kan dat grote consequenties hebben voor zijn straf. Die kan dan veel lager uitvallen. Mogelijk hoeft hij niet de cel in, maar moet hij alleen een tbs-behandeling ondergaan.

Bron: mediapartner Omroep West
Zie ook: Verdachte steekpartij 31-jarige Emmy ontoerekeningsvatbaar (1 juli 2021)