Maandagochtend is iemand bij de Leidsekade in alle vroegte met zijn scooter de Vliet in gereden. Door de gladheid op het wegdek schoof de bestuurder vanaf de Leidsekade zó het water in.

De persoon in kwestie is opgevangen door de sluiswachter en had alleen een nat pak. Later op de ochtend is zijn tweewieler uit het water getakeld. Een duiker moest eraan te pas komen om de kabel te bevestigen.

Kostbare uitglijder
Of de Peugeot Kisbee nog te repareren valt? Volgens de Leidschendamse scooterreparateur Joost van Rijn is het maar zeer de vraag of dat de moeite loont. "Zoiets valt wel te repareren, maar dat is behoorlijk kostbaar." Van Rijn, die uit liefhebberij scooters repareert en op Marktplaats adverteert onder Scooter Service Leidschendam, zet graag uiteen wat daar allemaal bij komt kijken.

"Als 'ie met draaiende motor het water in is gegaan, moet het hele motorblok van binnen gedroogd worden. Dat zuigt namelijk meteen al het water op. En de bekabeling, alles is uitgefikt door kortsluiting. Dat moet allemaal vervangen worden. Je bent zo drie dagen verder met repareren. Het arbeidsloon ligt ongeveer op 60 à 65 euro per uur, dus je kunt wel uitrekenen wat dat gaat kosten."

Total loss
Volgens de hobbymonteur zit de kans er daardoor dik in dat reparatie bij een tewaterlating minstens net zo duur uitvalt als de aanschaf van een vervangende scooter. "Als het nou een nieuwe Vespa was.."

Foto's: Tom Lek

Scooter te water 01 02 2021 i